|

U RS-u nedostaje brzih testova na virus H1N1

U RS-u nedostaje brzih testova na virus H1N1
0
F
FENA
13.11.2009. u 18:16
3
komentara
0

dijeljenja
U RS-u nedostaje brzih testova na virus H1N1 Foto: Reuters
U Republici Srpskoj brzim testom je ragistrirano još devet novih slučajeva oboljelih od nove gripe, od kojih su dvije osobe iz sarajevsko-romanijske regije, gdje se situacija danas, na jedan način, zakomplikovala zbog nedostatka tzv. brzih testova na virus H1N1.
Nakon što je o svemu obaviješten Institut za zaštitu zdravlja, obećano je da će brzi testovi biti odmah dostavljeni u bolnici u Kasindolu.

Glasnogovornica Instituta Milka Mrđa najavila je da će u tu zdravstvenu ustanovu biti upućen određen broj testova koji bi bili dovoljni za vikend i možda koji dan naredne sedmice.

Brzim testom do sada su u RS-u registrirana 53 zaražena virusom H1N1, a zvanično je potvrđeno 19 slučajeva.

Među registriranima je i jedna trudnica iz Banje Luke, petero školske djece iz Foče i jedna osoba iz Nevesinja, a za nove slučajeve čeka se potvrda uzoraka brisa iz Instituta za imunologiju i virusologiju „Torlak” u Beogradu.

Iako je većina oboljelih školske dobi, od sedam do 15 godina, na sastanku direktora osnovnih i srednjih škola, predstavnika Doma zdravlja, resovnog ministarstva i Grada Banje Luke u petak je zaključeno da će se nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području grada odvijati redovno, uz mjere opreznosti i redovne dezinfekcije zbog nove gripe.

„Ministarstvo prosvjete i kulture ima informacije o prisustvu gripe u tri osnovne škole u RS-u”, rekao je Ranko Savanović, viši stalni saradnik za osnovno i srednje obrazovanje u ovom ministarstvu.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...