Rajko Kuzmanović
0

U RS-u neće i ne smije biti diskriminacije bilo koga

FENA
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović izjavio je danas da u "RS-u neće i ne smije biti diskriminacije, jer su u njoj život i dostojanstvo svakog čovjeka neprikosnoveni".

Na svečanoj akademiji povodom Dana RS-a, 9. januara, Kuzmanović je naveo da je mišljenje svih da je budućnost BiH u Evropskoj uniji, te da predstoji još mnogo toga da se uradi na približavanju Evropi što zahtjeva da se započeti procesi ubrzaju, a da sporazum u Prudu daje nadu da će se, ići pravim putem.

On je pozvao sve na zajedničko djelovanje i odgovornost kako bi se RS, naveo je, još više stabilizovala, ustavno uokvirila, efikasno privreno osnažila, te mladim osigurala budućnost na ovim prostorima.

Kuzmanović je rekao da se ponovo potvrđuje da se u ovoj zemlji, zemlji triju konstitutivnih naroda može napredovati samo voljom njenih građana, a ne nametanjem rješenja sa strane.

On je na 17. godišnjicu postojanja RS-a, rekao da je ona stvorena kao izraz želje, volje i potreba prije svih srpskog naroda, ali i svih drugih naroda i narodnosti koje žive u njoj.

Za RS, predsjednik entiteta je rekao da je "miroljubiva, narodna, odana ideji prava i pravde, ideji humanosti i ravnopravnosti".

"RS je naša vlastita građevina, utemeljena po svim domaćim i međunarodnim pravilima, zasnovana na povelji UN-a, na Dejtonskom sporazumu, na Ustavu BiH, kao i najvišem pravnom i političkom aktu i na Ustavu RS-a. Za sve to imamo i međunarodne garancije. Zato je za nas najveća uvreda i kršenje međunarodnog i domaćeg prava, ako neko na bilo koji način osporava ili omalovažava RS, jer ona ničim ne ugrožava nikoga, niti ustavom dati suverenitet i integritet BiH", rekao je Kuzmanović.

Naveo je da RS "čvrsto stoji na tome da sačuva svoja ustavom zagarantovana prava i ništa više i ništa manje od toga".

U svom govoru je naveo i da je RS "postigla zavidne rezultate i niko je više ne može niti smije osporavati, jer je postigla značajan opšte društveni, kulturni i civilizacijski napredak, otvorila perspektive i sigurnost za sve koji žive u njoj, te stvorila uslove za još brži privredni i socijalni razvoj i opšti preporod i stabilnost".

RS je pravna, politička i istorijska činjenica zasnovana na tradiciji, jeziku, pismu, duhovnosti i običajima. Malo je u svijetu država, državotvornih i federalnih jedinica, ili druge vrste entiteta koji imaju tako snažan oslonac u svjetovnosti i duhovnosti, u pravu i pravdi, u legalnosti i legitimnosti, kao što to ima RS", rekao je Kuzmanović u svom obraćanju na svečanoj akademiji održanoj danas u Banjoj Luci povodom Dana RS-a.

On se osvrnuo i na ono što je, kako je naveo, pozitivno učinjeno na ekonomskom i socijalnom planu, zapošljavanju, usvajanju budžeta, izgradnji saobraćajnica....i drugom.

Inače, na početku svečane akademije po prvi put je intonirana i nova himna RS-a, kompozicija "Moja Republika".