Biskup Komarica
0

U RS-u manje katolika nego 1996. godine

FENA
Trenutno na području bh. entiteta Republike Srpske ima manje katolika nego 1996.godine, što je apsurdno i nedopustivo, upozorio je danas banjalučki biskup Franjo Komarica.

Na kraju prošle godine, na području Republike Srpske bilo je 311 katolika manje u odnosu na 2007. godinu.

U Banjoj Luci povratak je veoma mali, a biskup Komarica je kao mjesta u kojima je i zabilježen određeni povratak katolika izdvojio općine Jajce, u Federaciji BiH, te dodao da je malo bolji povratak i na području Prijedora, Kotor-Varoši, Prijedoru i Bosanskoj Gradišci.

„Ali i ovdje se radi o desetcima ljudi, dok u drugim sredinama nema ni toliko“, rekao je banjalučki biskup napominjući da su svi ovi podaci "porazni i sramotni“ za sve dosadašnje garniture političara i RS-a i BiH, te međunarodne predstavnike.

Istaknuo je da 'imamo pravo očekivati od onih koji obnašaju određene funkcije u vlasti da se i dostojno ponašaju'.

„Imamo pravo tražiti od njih da rade svoj posao vjerodostojno ako Dejtonski sporazum u Aneksu 7 predviđa povratak svih na svoje ognjište i mogućnost ostanka“, kaže monsinjor Komarica.

Naglašava da su se stoga, političari, u prvom redu međunarodni, koji su ovdje upravitelji zemlje, a onda i domaći, morali pobrinuti da se to i ostvari.

„Po svim podacima više je nego jasno da se najmanje povratka u BiH dogodilo među Hrvatima, odnosno katolicima. Izostala je, u prvom redu, politička i pravna pomoć, a nje ni danas nema dovoljno. Izostala je materijalna pomoć za povratak...“, ukazao je banjalučki biskup uz stav da Biskupija nije mogla nadomjestiti državu, koja mora da napravi kuće, ceste, dovesti struju i drugo, svima koji se vraćaju.

I ovaj put, Komarica je apelirao na aktuelne političare da se „konačno smiluju“ i toj populaciji, jer bez katolika, Hrvata u toj regiji, neće biti dobro ni za nih.

„Umjesto da se snimi pravilno situacija, da se postavi prava dijagnoza i da se traži adekvatna terapija, pušta se i dalje da ova agonija traje i da se događa sve ovo što je na sceni. Polako, ali sigurno se ostvaruje ono što nije bilo teško proreći prije deset godina - da će ovdje nestati jedan autohtoni narod i može se izračunati i za koliko godina. A to je bratski narod. Ja nisam nikakav zlobnik i prorok, ali su činjenice neminovne i ubitačne. Zato ne možemo, a ne postaviti pitanje pred političare - šta radite i što sramotite svoju profesiju“, kazao je, između ostalog, biskup Komarica.

On je danas pročitao Uskršnju poruku vjernicima, ali i dodao da su sve te proslave velikih blagdana „obična farsa“ ako mi svi ne pomažemo obeshrabrenog čovjeka.

Govoreći o problemima uzurpacije nacionaliziranog zemljišta Katoličke crkve u Banjoj Luci, na kojem je prije par mjeseci, bespravno, počela izgradnja nove zgrade Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju RS-a, biskup Komarica je kazao da je o ovom problemu upoznata i Sveta Stolica.

Na naturaliziranom zemljištu katoličke crkve u krugu samostanu "Marija Zvijezda" u naselju Trapisti u Banjoj Luci i pored svih apela Katoličke crkve u BiH izvođač radova nije ih prekinuo i pored obećanja predstavnika vlasti RS-a da će do toga doći.

Biskup ponovo pita zašto je do toga moralo doći, kada se zna da je to oduzeta samostanska zemlja i da sada predstavnici vlasti RS-a imaju problem sa Svetom Stolicom koja se uključila u rješavanje ovog problema.

"Ne smijemo dozvoliti zakon jačega, jer mora vladati pravda i pravo", zaključio je banjalučki biskup na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.