Nakon oštrih kritika
4

U RS-u iz nacrta zakona izbacili sporni dio o zabrani fotografisanja policajaca

Piše: M. N.
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Sporni dio člana 24. koji je bio predložen u Nacrtu zakona o javnom redu i miru u RS-u, a kojim su se predviđale novčane kazne i kazna zatvora za one koji fotografišu policijske službenike, izbačen je iz novog nacrta koji će biti razmatran na sjednici Narodne skupštine 11. juna.
Stari nacrt je predviđao izmjene člana 24. stav (1) u kojem se navodilo: "Ko ometa ili sprečava djelovanje državnih organa, privrednih društava ili drugih pravnih osoba koje vrše javne ovlasti ili njihove službenike da vrše svoje funkcije, ko neovlaštenim fotografisanjem ili snimanjem ometa službenike dok vrše svoje dužnosti ili ko ne postupi na mjestu događaja po zakonitom zahtjevu ili naređenju službene osobe kaznit će se novčanom kaznom od 500 KM do 1.500 KM ili kaznom zatvora do 60 dana".

Predloženi stav ostat će isti kao u akutelnom zakonu, a dodaje se stav (2) u kojem se navodi da će se osoba koja budu upozorena i kojoj se izda usmeno naređenje da prestane ometati, a nastavi ometati rad, po hitnom postupku sprovesti nadležnom sudu.

Pokušaj kažnjavanja svih onih koji fotografišu policijske službenike i legalizovanje istog zakonom, naišlo je na oštre kritike opozicije, nevladinih udruženja, ali i međunarodne zajednice. Pritisak je očito bio djelotvoran.

Izmijenjen je i član 30a. o neprijavljivanju prekršaja javnog reda i mira. Novina je ta da će umjesto prosvjetnih radnika, radnika u socijalnoj zaštiti, zdravstvu, sportskim organizacijama itd., novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM za neprijavljivanje prekršaja protiv javnog reda i mira s obilježjem nasilja biti kažnjene odgovorne osobe.