{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"U RS-u i dalje se krše radnička prava"

F
25.7.2008. u 13:43
0
0
"U RS-u i dalje se krše radnička prava"
0
"U RS-u i dalje se krše radnička prava"
U Republici Srpskoj i dalje se krše radnička i sindikala prava radnika, a sve prisutniji je i mobing u svim oblicima, upozorila je danas generalni sekretar Saveza sindikata RS-a Velka Odžaković.
Odžaković je na pres-konferenciji, predstavljajući šestomjesečni izvještaj o krešenju radničkih i sindikalnih prava u RS-u, ukazala i da se zakonski akti koji reguliraju oblast radničkih i sindikalnih ne primjenjuju u praksi.

U prvom polugodištu Sindikat je pružio besplatnu pravnu pomoć za 5.415 radnika, od kojih je 3.523 bilo muškarca i 1.892 žene.

Prava koja se najčešće kriše su neuplaćivanje doprinosa radnicima od poslodavaca, ali i neisplaćivanje plata i ostalih primanja, kao što je regres za godišnji odmor.

Jedna broj poslodavaca u RS-u, kako je navela, zaposlenim izbjegavaju isplatu i otpremnina prilikom otkaza ili odlaska u penziju, a ne plaćaju ni naknade za prekovremeni rad.

Savez sidnikata upozorava da je u RS-u povećan i broj nezakonitih otkaza bez pridržavanja odredaba iz ugovora o radu.

„Sve je prisutnije i šikaniranje radnika ili mobing i to svih oblika koje poznaje i teorija i praksa“, kazala je Odžaković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: