|

U RS-u HIV-om zaražene 54 osobe

U RS-u HIV-om zaražene 54 osobe
0
F
FENA
27.11.2008. u 14:48
0
komentara
0

dijeljenja
U RS-u HIV-om zaražene 54 osobe
U Republici Srpskoj do kraja prošle godine bile su registrirane 54 osobe zaražene virusom HIV-a, ali je još mali broj onih koji se testiraju, izjavila je danas nacionalna koordinatorica za prevenciju side u RS-u Nataša Lončarević.
Besplatna savjetovališta u kojima se građani mogu testirati na HIV virus nalaze se u Banjoj Luci, Foči, Bijeljini i Doboju, a u posljednje dvije godine kroz njih je prošlo 3.000 osoba, a oko 3.067 se testiralo.

"To je još niska stopa testiranja, ali će rad s profesionalcima, uz štampane materijale, te smanjenje stigme i diskriminacije osoba koje žive s HIV-om dati bolje rezultate i na terenu, što će značiti veći broj testiranja“, kazala je Lončarević na prezentaciji rezultata nakon dvije godine provođenja programa "Koordinirani državni odgovor na HIV i TBC u ratom porušenom i izuzetno stigmatizirajućem okruženju“.

Ukazala je i da dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV predstavlja jedan od osnova prevencije u čitavom svijetu pa tako u RS-u i BiH

Za 1. decembar, kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv side, najavljeno je da će nacionalni koordinatori iz RS-a i FBiH na konferenciji za novinare izaći s novim podacima o broju zaraženih u ovoj godini.

Istog dana u Banjoj Luci će biti organizovano testiranje na HIV od 16 do 02 sata.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.