Usvojen zakon
3

U RS-u će biti uspostavljen Registar pedofila, pravo uvida imat će policija, tužilaštvo i sudovi

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Republici Srpskoj (RS) bit će uspostavljen Registar pedofila. Uslovi za to su osigurani nakon što je danas entitetski parlament usvojio Zakon o posebnom Registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

Svrha donošenja Zakona je osiguranje zaštite djece od seksualne zloupotrebe, zlostavljanja i iskorištavanja, te sprečavanje pravosnažno osuđenih za ta krivična djela da ponovo izvrše isto ili slično krivično djelo.

Pravo uvida u Registar osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece u kojem će biti svi osnovni podaci o pravosnažno osuđenim, imat će policija, tužilaštvo i sudovi.

Upis podataka vršit će se na osnovu podataka iz pravosnažnih presuda, ali kada se radi o osobama koje se već nalaze u kaznenoj evidenciji oni će biti preuzeti iz tog dokumenta.

Sve osobe i institucije koje će zapošljavati osobe za rad s djecom bit će dužne da provjere da li je potencijalni radnik evidentiran u ovom registru.

Osobe koje budu upisane u registar imat će posebne obaveze, da se javljaju policiji jednom godišnje lično, prilikom putovanja prijave gdje idu, koliko ostaju..., a ta obaveza bi trajala deset godina, nakon izdržane kazne, ako u tom periodu ne ponovi krivično djelo.

Po Krivičnom zakoniku RS-a osude za ta krivična djela ostaju doživotno.

Na sjednici je usvojen i i Program rada entitetskog parlamenta u ovoj godini.

Usvojeni su i zakon o izmjenama zakona o republičkoj upravi, o oružju i municiji, o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, o visokom obrazovanju, svi po hitnom postupku te Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama.

Narodna skupština usvojila je i nekoliko nacrta zakona, među kojima i Nacrt zakona o kulturi, kao i Informaciju o obavezama koje za Bosnu i Hercegovinu, odno RS proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji s pregledom mjera i aktivnosti realiziranih tokom 2017. godine, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa RS-a propisima Evropske unije.