{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U RS-u 53 HIV pozitivna, zabrinjava mala stopa testiranja

F
FENA
30.11.2007. u 10:56
0
0
U RS-u 53 HIV pozitivna, zabrinjava mala stopa testiranja
0
U RS-u 53 HIV pozitivna, zabrinjava mala stopa testiranja
U Republici Srpskoj do sada su registrirana 53 HIV pozitivna pacijenta, a zabrinjavajuće je da je već umrlo 38 posto osoba koje su bile prijavljene kao zaražene ovim virusom.
Nacionalna koordinatorica za AIDS/SIDU dr. Nataša Lončarević upozorava da to govori da se HIV zaražene osobe prijavljuju liječnicima u zadnjem stepenu infekcije, kada je teško bilo šta uraditi u vezi s njihovom terapijom.

"U RS-u i dalje imamo mali broj zaraženih koji su registrirani, a to je i zbog niske stope testiranja", kazala je dr. Lončarević precizirajući da o tome govore same brojke jer je u ovoj godini prijavljen samo jedan HIV pozitivan pacijent.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a/SIDE, Lončarević je rekla da u više gradova u RS-u postoje savjetovališta za testiranje odnosno prevenciju HIV virusa, a postoji i određena strategija borbe protiv AIDS-a usvojena na bh. državnom nivou.

U Banjoj Luci postoji i specijalizirana klinika koja pruža usluge za ove pacijente, uz besplatne lijekove, a troškove liječenja preuzima zdravstveni fond.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: