Na pregled idu samo u trudnoći
0

U RS-u 250.000 žena u 30 opština nemaju ginekološku zaštitu

FENA
Od 53 doma zdravlja u Republici Srpskoj doktora ginekologije ima u 31 domu zdravlja. To znači da u 30 opština, gdje živi 245.000 stanovnika uopšte nema ginekologa, rekao je u razgovoru za Fenu prim.dr. Vladimir Perendija, specijalista ginekologije i akušerstva na odjelu Ginekologije Kliničkog centra Banja Luka.

"Pacijentice iz tih opština na pregled odlaze samo u slučaju trudnoće, krvarenja ili jačih bolova. Zbog toga ne možemo govoriti o skriningu, jer da bi se on odvijao, te da bi se pratilo zdravstveno stanje žena mora postojati ginekolog za područje svake opštine", smatra Perendija.

Naveo je da država i ministarstva trebaju obezbjediti ginekologe za sve opštine.

U RS ima 151 ginekolog i to se općenito smatra da je okvirni broj koji zadovoljava potrebe stanovništva. Međutim, ako se bolje pogleda, uočljivo je da u skoro svakom dijelu, ističe, nedostaje oko 30-tak ginekologa.

"Također, imamo situaciju gdje postoje veoma male opštine s nekoliko stotina stanovnika, gdje bi se ovaj problem mogao riješiti na način da u zdravstvenom smislu te opštine sarađuju sa drugim opštinama", rekao je Perendija.

U smislu zaštite žena od raznih oboljenja, mišljenja je da "ženi nije dovoljno dati vakcinu i zaštititi je".

Primarna prevencija, kaže, podrazumijeva tri grupe mjera: individualne, da kroz sve nivoe školovanja edukujemo adolescente kako bi znali šta treba da rade u tim slučajevima, zatim kolektivne mjere, koje znače podizanje socioekonomskog statusa stanovništva, te medicinske mjere, gdje se unapređuje zdravlje stanovništva, liječenjem infekcija, vakcinacijom te drugim pregledima.

U cijelom regionu kod primarne prevencije nedostaje edukacija i vakcinacija, pa tako i u našoj zemlji.

"Upravo se na tome radi da kroz program reproduktivnog zdravlja, zdravstveno vaspitanje uđe na vrata školskog sistema. Ta vrata su za sada ne zaključana već zavarena", mišljenja je Perendija.

S obzirom na to da vakcina HPV efektivno sprečava infekciju jedino sa HPV tipovima 16 i 18, koji najčešće uzrokuju karcinom, a ne obezbjeđuje potpunu zaštitu od karcinoma grlića materice, Perndija navodi da vakcinu treba dovesti na nivo dorečenosti i obavezno je primjenjivati.