BiH
0

U RS povećan broj samoubistava

FENA
U Republici Srpskoj je u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano 155 samoubistava što je za 11,5 posto više u odnosu na isti period 2007. godine.

Podaci MUP-a RS pokazuju da je veći broj samoubica muškog spola i to njih 113.

Među samoubicama i dalje je najviše osoba starosti iznad 50 godina.

Prema evidenciji MUP-a u prvih šest mjeseci samoubistvo su izvršile tri osobe starosti do 18 godina, zatim 22 između 18 i 30 godina, 34 ih je imalo između 30 i 50 godina, a najviše samobistava i to 95 izvršile su osobe sa više od 50 godina starosti.

Kada je u pitanju način izvršenja, vješanje je korišteno u 79 slučajeva, a upotrebom vatrenog oružja izvršenena su 34 suicida.

Motive i razloge samoubistava često nije moguće precizno i pouzdano utvrditi, a gotovo nikada se ne ograničavaju na jedan ili dva u konkretnom smislu.

Na osnovu pokazatelja do kojih je došla policija obradom slučajeva i praćenjem ove pojave, osnovni motivi se svode na starost, strah od samoće i bolesti, te nervno rastrojstvo, najčešće su u kombinaciji sa neizvješnošću i osjećajem bespesperktivnosti uopće, te alkoholizmom.

U entitetskoj policiji kažu da oni vrše uviđaje i odrgovarajuće provjere u smislu utvrđivanja uzroka i okolnosti u kojima je smrt nastupila, ali da je, međutim, ova pojava znatno komplikovanija i predstavlja društveni problem.

Zbog brojnosti, ali i drugih okolnosti vezanih za motive i uzroke, suicidi zaslužuju, kako navode, veću pažnju određenih društvenih, socijalnih i zdravstvenih institucija u RS-u.