{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U RS 77 posto građana podržava proteste za matični broj

21.6.2013. u 21:32
0
73
U RS 77 posto građana podržava proteste za matični broj
0
U RS 77 posto građana podržava proteste za matični broj
Foto: Arhiv/Klix.ba
Agencija Ipsos Puls, na 510 ispitanika u razdoblju od 14. do 19. juna napravila je istraživanje javnog mnijenja Bosne i Hercegovine o nedavnim protestima u vezi zakona o jedinstvenom matičnom broju.
Na pitanje, u kojoj mjeri podržavate proteste građana u vezi zakona o jedinstvenom matičnom broju; 89 posto ispitanika na razini BiH u potpunosti ili donekle podržava proteste.

U Federaciji, podrška je veća, iznosi skoro 95 posto. Manje od 5 posto ne podržava proteste. U Republici Srpskoj 77 posto ispitanih slaže se sa protestima. 18 posto ispitanih je protiv njih.

Na pitanje protiv koga su protesti usmjereni ponuđeno je pet odgovora: 77 posto ispitanika na području BIH, odgovorilo je da su protesti generalno protiv svih političara u Bosni i Hercegovini,

U Federaciji je taj postotak veći; 81 posto ispitanika misli da su protesti protiv svih političara. 10 posto, misli da su usmjereni na državne parlamentarce. Dva posto misli da su protesti protiv predstavnika srpskog naroda, a po jedan posto na one koji predstavljaju hrvatski i bošnjački narod.

U Republici Srpskoj, 69 posto ispitanih mišljenja je da su protesti protiv svih bh. političara. Sedam posto ispitanih smatra da su demonstracije bile protiv parlamentarnih zastupnika.

12 posto građana u RS-u misli da su protesti protiv predstavnika srpskog naroda, 3 posto protiv predstavnika hrvatskog a 2 posto protiv predstavnika bošnjačkog naroda, prenijela je Al Jazeera Balkans.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: