|

U Rizvanovićima kod Prijedora počeo proces ekshumacije

U Rizvanovićima kod Prijedora počeo proces ekshumacije
174
E.S.H.
23.9.2019. u 15:21
4
komentara
174

dijeljenja
U Rizvanovićima kod Prijedora počeo proces ekshumacije
Počeo je proces ekshumacije u mjestu Rizvanovići kod Prijedora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Na lokaciji ekshumacije, pronađeni su ljudski posmrtni ostaci, koji će biti proslijeđeni na dalju antroplošku obradu i proces identifikacije. Na lokalitetu mjesta Rizvanovići, u okolici Prijedora, počeo je proces ekshumacije, koji pod nadzorom postupajućeg tužitelja, vodi stručna suradnica iz Posebnog odjela za ratne zločine.

Prilikom kopanja na mjestu ekshumacije, pronađeni su posmrtni ostaci, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Rizvanovića i okolice Prijedora.

Proces ekshumacije vodi se pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u procesu učestvuju i radnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, kao i ljekar sudske medicine, predstavnici Civilne zaštite, kao i policijski radnici MUP-a RS koji osiguravaju lokalitet na kojem se vrši ekshumacija.

Proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima se nastavlja, a nakon okončanja ekshumacije, posmrtni ostaci bit će proslijeđeni na dalju antropološku obradu i utvrđivanje identiteta nestalih osoba, putem DNK identifikacije.

Istražitelji i stručno osoblje Tužilaštva BiH, gotovo svakodnevno, učestvuju u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba, na lokacijama diljem Bosne i Hercegovine.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...