BiH
0

U Republici Srpskoj 56 doktora radilo bez licence

FENA
U inspekcijskoj kontroli u 84 zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj utvrđeno je da je radilo 56 doktora medicine koji ne posjeduju licencu Komore doktora medicine Republike Srpske.

Od tog broja 39 doktora medicine je iz RS-a, dok su 17 strani državljani, saopćeno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Utvrđeno je da u 28 zdravstvenih ustanova rade doktori medicine koji nemaju saglasnost poslodavca kod koga su zaposleni na neodređeno vrijeme, što je u slučajevima dopunskog rada obavezno po Zakonu o radu.

Na osnovu dobijenih podataka, Republička uprava za inspekcijske poslove je donijela 56 rješenja koji se odnose na zabranu rada doktorima medicine koji ne posjeduju licencu i 28 rješenja u vezi otklanjanja nedostataka u zdravstvenim ustanovama, vezano za traženu saglasnost za dopunski rad od poslodavca kod koga su doktori medicine u radnom odnosu na neodređeno vrijeme.

Zdravstvene ustanove kod kojih su utvrđene navedene nepravilnosti u radi su: u Banjoj Luci: poliklinika „Deamedika“, spec. pedijatrijska ambulanta „Vitalmedik“, poliklinika „Intermedik“, spec. ambulanta „Help“, spec. ginekološka ambulanta „Jelena“, ambulanta opšte medicine Pušac Milena, spec. oftamološka ambulanta Marijanac Regoda Jovanka, spec. ginekološka ambulanta;

U Gradišci su to: “Silvamedika“, ambulanta opšte medicine „Zdravlje“, spec. ambulanta „Danilović“, spec. ambulanta „Dunjić“, zdravstvena ustanova „Vukotić“;

U Prnjavoru su utvrđene nepravilnosti u radu kada je u pitanju ambulanta opšte medicine dr. Aleksandar Vuković, ambulanta Milovan Marjanović, ambulanta opšte medicine Petra Kadribašić, rendgen kabinet “Dijagnostika“, a u Laktašima spec. ambulanta „Loig“, ambulanta opšte medicine.

U saopćenju se navode i ambulante u Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Prijedoru i Dubici u kojima su utvrđene nepravilnosti u radu.

Ministartsvo zdravlja RS-a ističe da će Republička uprava za inspekcijske poslove i dalje preduzimati mjere pojačanog nadzora u cilju sprečavanja nezakonitog rada.