Vlada FBiH
0

U reforme uz podršku Svjetske banke

FENA
Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević razgovarao je danas sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Marcom Mantovanelliem i saradnicima o toku izrade bilješka o politici u socijalnom sektoru u cilju pravičnog i održivog sustava socijalne skrbi i u oblasti civilnih invalidnina.

Obostrano je iskazano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom u pripremi mogućeg projekta kao dijela reformi socijalnog sektora za koji se Vlada F BiH opredijelila a u tome ima podršku Svjetske banke.

Reformama bi neadekvatna i parcijalna rješenja koja generiraju rast socijalnih davanja bila promijenjena kako bi bila usmjerena ciljano, ka grupama ugroženih kojima pomoć stvarno treba.

Nažalost, istakao je ministar Jelečević, izmjene i dopune zakona iz te oblasti koji je imao za cilj uvesti imovinsko-prihodovni cenzus koji, po kriterijima racionalnog i pravednog, omogućava pomoć najugroženijim, u Parlamentu FBiH nije dobio podršku.

I posljednja dešavanja u Parlamentu ukazuju da još nema spremnosti za reforme socijalnog sektora koje neminovno moraju biti teške.

Globalna ekonomska kriza prelila se i u BiH i posljedica je smanjenje javne potrošnje. Pravednija raspodjela socijalnog kolača tim više je nužna.

Svjetska banka, istakao je Mantovanelli, podržava reformske korake i u ovom trenutku spremna je pomoći u definiranju politika u socijalnom sektoru koje bi uz restrikcije u potrošnji otvarale perspektive u realnoj ekonomiji.

Uz to, spremni su dati podršku izradi jedinstvene baze podataka korisnika socijalnih davanja i kreditni stimulans malim i srednjim, izvozno orijentiranim, poduzećima, saopćeno je iz kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike, prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.