BiH
0

U PSBiH instaliran Intranet sistem

FENA
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini završila je dvoipogodišnji program pomoći Parlamentu BiH i njegovim članovima čiji cilj je bio poboljšanje institucionalnog kapaciteta Parlamentarne skupštine BiH.

Jedna od posljednjih inicijativa tog programa, koja je danas zvanično predstavljena, jeste Intranet struktura, koju je razvila Misija OSCE-a u BiH.

"Intranet će omogućiti brži, kvalitetniji i napredniji rad PSBiH-a“, izjavila je Doina Ghimici, OSCE menadžer Programa jačanja zakonodavne vlasti.

"Ovaj program će sigurno doprinijeti automatizaciji rada Odjela pisarnice i omogućiti da se sa zastarjelog modela kancelarijskog poslovanja, koje se zasniva na pravljenju velikog broja kopija, pređe na moderni, elektronski sistem upravljanja dokumentima", naglasila je.

Procjena je da se u PSBiH u prosjeku utroši 40.000 do 45.000 stranica papira u toku parlamentarne procedure jednog zakonodavnog akta. Novi sistem će pojednostaviti taj proces te ga učiniti transparentnijim i dostupnijim svima u PSBiH, saopćeno je iz OSCE-a.

Razvoj Intraneta Parlamentarne skupštine, kao dio Programa jačanja zakonodavne vlasti Misije OSCE-a u BiH, finansirala je Vlada SAD-a.