{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U prvom čitanju podržan Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije

F
28.5.2009. u 12:33
0
2
U prvom čitanju podržan Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije
0
U prvom čitanju podržan Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na jučerašnjoj sjednici, u prvom čitanju, podržao Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije, koji je sačinilo i u parlamentarnu proceduru uputilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.
"Prijedlog zakona u potpunosti uvažava koncept jednakosti svih ljudskih bića kao temeljni princip svih međunarodnih konvencija u ovoj oblasti", navodi se u saopćenju iz kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice Safeta Halilovića.

Članstvo BiH u Evropskoj uniji uvjetovano je usvajanjem antidiskriminacijskog zakona i njegovom primjenom u praksi, kao i napredovanje BiH u procesu liberalizacije viznog režima.

“Diskriminacijom, u smislu ovog zakona, smatrat će se svako različito postupanje uključujući svako razlikovanje, isključivanje, ograničavanje ili davanje prednosti utemeljeno na stvarnim ili pretpostavljenim osnovama prema bilo kojoj osobi ili grupi osoba na osnovu njihove rase, boje kože, jezika, vjere, etničke pripadnosti, nacionalnog ili socijalnog porijekla, veze s nacionalnom manjinom, političkog ili drugog uvjerenja, imovnog stanja, članstva u sindikatu ili drugom udruženju, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili porodičnog statusa, trudnoće i materinstva, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, spola i osjećaja pripadnosti spolu, spolnog izražavanja ili orijentacije.

Također i svaka druga okolnost koja ima za svrhu ili posljedicu da bilo kojoj osobi onemogući ili ugrožava priznavanje, uživanje ili ostvarivanje na ravnopravnoj osnovi, prava i sloboda u političkoj, ekonomskoj, socijalnoj, kulturnoj ili bilo kojoj drugoj oblasti javnog života”, navodi se u saopćenju.

Ovim zakonom je, u skladu s Ustavom BiH i međunarodnim standardima koji se odnose na ljudska prava i osnovne slobode, utvrđena odgovornost zakonodavne, sudske i izvršne vlasti u BiH, kao i pravnih osoba i pojedinaca koji imaju javna ovlaštenja da svojim djelovanjem omoguće zaštitu, promoviranje i stvaranje uvjeta za jednako postupanje.

Prema Prijedlogu zakona, oblici diskriminacije su posredni i neposredni, a centralna institucija nadležna za zaštitu od diskriminacije je Ombudsmen za ljudska prava BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pratit će provođenje ovog zakona. Nadležne institucije u BiH dužne su voditi evidenciju svih slučajeva prijavljivanja diskriminacije, a prikupljene podatke obavezno će dostavljati Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ovo ministarstvo jednom godišnje, putem Vijeća ministara BiH, izvještavat će Parlamentarnu skupštinu BiH o pojavama diskriminacije, saopćeno je iz kabineta ministra Safeta Halilovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: