BiH
0

U prvoj polovini 2010. ispunjeno 43,72 posto mjera reforme javne uprave

FENA
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
U prvoj polovini ove godine institucije uprave u Bosni i Hercegovini ispunile su 4,66 posto mjera iz Akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave, te ukupna implementacija reformskih mjera trenutno iznosi 43,72 posto, podatak je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave Vijeća ministara BiH.

Podaci govore da je najveći napredak ostvaren u reformskoj oblasti "institucionalna komunikacija" - 58,21 posto, a najmanji u oblasti "informacijske tehnologije" - 32,26 posto.

Po nivoima vlasti najveći napredak ostvaren je u Brčko Distriktu i Republici Srpskoj, a izražen u procentima prelazi 48 posto.

Formiranjem Centralne jedinice za informiranje na nivou Vlade Brčko Distrikta te uspješnom implamentacijom triju projekata u oblasti "institucionalna komunikacija" napredak u ispunjavanju reformskih mjera, u odnosu na prethodni izvještajni period, povećan je za 17,77 posto. Radi se o projektima „Strateško komuniciranje”, „Obuka službenika za informiranje“ i „Uspostava mreže info polica“, koji su finansirani sredstvima Fonda za reformu javne uprave.

Ured koordinatora za reformu javne uprave i u polugodišnjem Izvještaju o napretku implementacije mjera iz AP 1, koji je upućen Vijeću ministara BiH na razmatranje, upozorava na to da se nizak stepen implementacije ogleda i u nedovoljnoj zastupljenosti mjera iz AP1 u godišnjim operativnim planovima rada vlada, dugotrajnim procedurama javnih nabavki, što otežava implementaciju projekata, ali i u nedovoljnom iznosu novca koji vlade izdvajaju za obuke.

Također, formiranjem Agencije za informatičko društvo BiH bio bi povećan procent ispunjenja reformskih mjera.

Pored izvještaja o nepretku, Vijeću ministara BiH upućen je i polugodišnji Izvještaj o radu Ureda te kvartalni izvještaj Fonda za reformu javne uprave za period april - juni 2010. godine.

Fond za reformu javne uprave do sada je odobrio finansiranje 14 projekata, od kojih su tri završena, a tri su u fazi realizacije. Vrijednost svih projekata je 10.961.451,83 KM.

Sredstva iz Fonda već su rezervirana za spomenute projekte, a Ured je pokrenuo aktivnosti i na osiguranju dodatnog novca za finansiranje Fonda za reformu javne uprave.

U suradnji s timom tehničke pomoći projekta „Nastavak podrške Uredu koordinatora za reformu javne uprave u BiH pri implementaciji Strategije reforme javne uprave i koordinaciji donatora” (EUPAR), koji finansira Delegacija Evropske komisije u BiH, Ured radi na razvoju dokumenata potrebnih za pripremu i implementaciju Akcionog plana 2.

Ponuđeni nacrt metodološkog pristupa za Akcioni plan 2 reforme javne uprave predviđa razvoj plana sektorskih reformi, polazeći od preporuka sadržanih u dokumentu Evropske komisije „Vodič u glavne administrativne strukture preporučene za implementaciju acquis“.

Iako neformalan, dokument sadrži pregled osnovnih struktura potrebnih za implementaciju pravne stečevine Evropske unije (acquis communautaire). U procesu pripreme plana, kako predviđa dokument, sudjelovat će predstavnici institucija Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH, koji bi trebali identificirati institucionalne potrebe za ispunjenje kopenhagenškog/madridskog kriterija.