BiH
0

U prvi razred još nije upisano 1.000 djece

FENA
U Kantonu Sarajevo još nije upisano 1.000 djece koja bi u novoj školskoj godini trebalo da krenu u prvi razred osnovne škole.

Sretko Žmukić iz Ministarstva obrazovanja KS podsjeća roditelje da djecu na vrijeme upišu u školu i izvrše zakonom predviđenu obavezu. On ističe da će roditelji biti kažnjeni ukoliko djecu ne upišu u školu. Ta kazna je prvo mandatna, a može prerasti u oduzimanje prava na starateljstvo nad djecom. Žmukić je kazao da u KS dosad nije bilo potrebe za izricanje kazne nesavjesnim roditeljima.

"Ta zakonska odrednica je sasvim opravdana, jer je pravo na osnovno obrazovanje jedno od osnovnih ljudskih prava koje djetetu niko ne smije oduzeti", kazao je Žmukić.

Prijavljivanje djece u prvi razred osnovne škole vrši se uz rodni list i ljekarsko uvjerenje iz doma zdravlja kojem dijete pripada. Nakon toga će, prema rasporedu škola, djecu testirati školska komisija. Testiranje se provodi u svrhu utvrđivanja da li je dijete psihofizički spremno za polazak u školu.

Prema podacima općinskih službi za obrazovanje, ove godine bi na području Kantona Sarajevo trebalo da bude upisano 4.500 prvačića. U aprilsko-majskom roku upisano je oko 3.500 prvačića, a drugi upisni rok traje do 20. augusta.