NSBIH
0

U protestima povrijeđeno osam policajaca, tri građanina i službeni pas

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U ulici Ferhadija ispred prostorija Nogometnog/fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine danas oko 12 sati u Sarajevu okupilo se oko 500 navijača na nenajavljenom protestnom okupljanju.

Do 13 sati radilo se o mirnom protestu, na kojem su se uzvikivale parole za smjenu čelnika NSBiH, kada je počelo pojedinačno bacanje baklji, kamenica, flaša i drugih čvrstih predmeta u pravcu sjedišta NS BiH i policije koja je osiguravala skup, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS).

U jednom momentu, nakon što je iz mase na policajce bačen topovski udar, počelo je organizovano bacanje kamenica, baklji, flaša i drugih tvrdih predmeta. Ograničenom intervencijom policijskih službenika navijači su potisnuti i razdvojeni na manje grupe, prema ulicama Sarači, Baščaršiji i u pravcu Katedrale. I pored ovoga učesnici protestnog okupljanja nastavili su sa bacanjem kamenica i drugih predmeta u pravcu policije i slučajnih prolaznika u ulici Ferhadija, saopćio je MUPKS.

Narušeni javni red i mir je uspostavljen oko 13.20 sati.

Ovom prilikom povrijeđeno je osam policijskih službenika, kojima su konstatovane lakše tjelesne povrede, kao i tri građana, od kojih dva slučajna prolaznika. Također je povrijeđen i jedan službeni pas.

Prilikom intervencije u službene prostorije PS Stari grad i PS Centar privedeno je 37 učesnika protestnog okupljanja i protiv osoba za koja se ustanovi da su remetili javni red i mir poduzet će se zakonom predviđene mjere.

Osim građana i policajaca koji su zadobili lakše tjelesne povrede, nije bilo teže povrijeđenih, dok je na objektu NS BiH i na par okolnih objekata pričinjena manja materijalna šteta.

O svemu navedenom je obaviješten dežurni kantonalni tužilac, a službenici policije MUP-a Kantona Sarajevo nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog događaja, identifikaciji ostalih osoba koje su učestvovale u remećenju javnog reda i mira, odnosno o organizatorima ovog nenajavljenog okupljanja o čemu će javnost biti pravovremeno upoznata, navodi se u saopćenju MUP-a KS.