Edukacija
55

U prostorijama SOS Centra "Hermann Gmeiner" svečano otvaren centar za mlade YES

Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH Amir Omanović, simboličnim uručivanjem ključa mladima, svečano su otvorili SOS program za mlade – YES centar, koji je smješten u prostorijama Društvenog centra "Hermann Gmeiner", na Alipašinom Polju.

YES centar je projekat organizacije SOS Dječija sela BiH, koji će u naredne tri godine pružiti podršku osnaživanju sposobnosti zapošljavanja 300 mladih ljudi, koji su prošli kroz edukativne programe SOS Dječijih sela, s ciljem ostvarivanja njihove socijalne i ekonomske neovisnosti.

Načelnik Semir Efendić kazao je ovom prilikom da Općina Novi Grad ima jako dobru saradnju sa SOS Dječijim selima BiH već duži vremenski period, te da je ta saradnja u zadnjih 4-5 godina intenzivirana, tako da danas možemo reći da je ovo kruna saradnje.

"Ono po čemu su SOS Dječija sela BiH poznata je odgovornost u provođenju projekata, a kvalitetom tih projekata uspijevaju dobiti sredstva, u ovom konkretnom slučaju od Vlade Republike Njemačke. U YES centru možete vidjeti sve ono što je pripremljeno za mlade sa područja Općine Novi Grad i drugih općina kako bi stekli prije svega vještine za život, a zatim i vještine za tržište rada. To se na neki način poklapa sa programima koje provodi naša Služba za privredu kroz programe prekvalifikacije i dokvalifikacije", istakao je načelnik Efendić.

Uz podršku Općine, u augustu 2013. godine otvoren je prvi akreditovani centar za rani rast i razvoj u BiH, gdje se svakodnevno pruža podrška porodicama sa djecom uzrasta do deset godina. Pored finansiranja tog projekta, ova lokalna zajednica finansira i troškove života jedne SOS porodice u Dječijem selu Sarajevo, a u saradnji sa Organizacijom SOS Dječija sela, u svim novogradskim školama, provodi projekat govorno-jezičke rehabilitacije učenika sa poteškoćama u govoru.

"Ponosan sam da danas otvaramo SOS program za mlade – YES centar, te iskreno vjerujem da sa ovim simboličnim uručivanjem ključa Centra, otvaramo vrata bolje budućnosti za mlade ljude. Svi programi koje organizacija SOS Dječija sela BiH realizira u Sarajevu, djeluju na području Općine Novi Grad i sretni smo da su predstavnici Općine i Načelnik uvijek imali sluha za socijalnu problematiku i pružali podršku našim idejama i željama da djeci i porodicama sa kojima radimo pomažemo da izgrade svoju budućnost. Zajednički cilj nam je biti i podrška mladima na putu ka samostalnosti, a upravo kroz YES centar, odnosno Programa ekonomskog osnaživanja mladih, SOS Dječija sela BiH žele pružiti mladim ljudima iz marginaliziranih socijalnih grupa, priliku da steknu nova i prošire postojeća znanja, odnosno steknu kvalifikacije koje će ih sutra učiniti konkurentnijim na tržištu rada, te im povećati šanse za zapošljivošću", istakao je Amir Omanović, nacionalni direktor organizacije SOS Dječija sela BiH.

Trogodišnji Projekat ekonomskog jačanja mladih finansijski je podržan od strane Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj vlade Savezne Republike Njemačke i Organizacije SOS Children's Villages International u iznosu od 657.000 Eura, a osim u Sarajevu, ovaj program će se realizirati u Tuzli.