Crveni križ FBiH
0

U prošloj godini prikupljeno oko 15.000 doza krvi

FENA
U organiziranim akcijama davanja krvi Crvenog križa Federacije BiH u prošloj je godini prijavljeno 15.057 dobrovoljnih darivalaca krvi, dok je prikupljeno 15.044 doze krvi.

Istaknuto je to na redovnoj sjednici Predsjedništva Crvenog križa FBiH, održanoj jučer u Sarajevu, na kojoj su predstavljeni rezultati rada u prošloj godini, a razmatrano je i nekoliko izvještaja i programa, saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.

Navedeno je da je oko 60.000 građana pomognuto putem humanitarne pomoći, za 96.116 građana su pružene usluge programa kućne njege, dok je oko 55.000 mladih educirano iz oblasti prve pomoći.

Sjednicom je predsjedavao novoizabrani predsjednik Crvenog križa FBiH Ivo Juričević.

Usvojeni su i Izvještaj o radu te Finansijski izvještaj za prošlu godinu, uz ocjenu da je stručna služba SKFBiH u vrijeme ukupne društveno-ekonomske i socijalne krize postigla značajan rezultat u radu, te ostvarila značajan prihod, posebno iz budžeta i igara na sreću.

Predsjedništvo CKFBiH podržalo je započete aktivnosti na prikupljanju novčane pomoći stanovništvu Japana. Sa jučerašnjim danom na žiro račun je uplaćeno 11.824 KM, dok je kod BH Telecoma ostvareno 23.655, a kod HT Mostar 3.157 poziva.

Također, svi članovi Predsjedništva CKFBiH izdvojit će za nastradale u Japanu pola iznosa nadoknade za troškove goriva, odnosno po 24 KM.