10 maloljetnika
0

U prošloj godini identificirano 48 potencijalnih žrtava trgovine ljudima u BiH

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva sigurnosti BiH o stanju u oblasti trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, s Izvještajem o provedbi Akcionog plana za borbu protiv trgovine ljudima u BiH za 2016. godinu, koji će biti dostavljen svim institucijama zaduženim za ovu oblast, uključujući i nevladin sektor.

U Izvještaju se navodi da je u prošloj godini identificirano 48 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, među kojima je njih sedmero bilo seksualno iskorištavano, 12-ero je radno iskorištavano, 22-oje je iskorištavano radi prosjačenja, a registrirana je i jedna prodaja radi prisilnog sklapanja braka, jedno radno iskorištavanje u kombinaciji sa seksualnim iskorištavanjem, pet iskorištavanja u prosjačenju u kombinaciji sa seksualnim iskorištavanjem.

Među potencijalnim žrtvama trgovine je 38 bilo punoljetno, a 10 je maloljetnika. Istovremeno je bilo 30 žena i 18 muškaraca. Iz Bosne i Hercegovine su bile 43 žrtve trgovine, a pet su strani državljani.

Prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, za krivična djela trgovine ljudima i krivična djela koja se vežu za trgovinu ljudima u 2016. godini tužilaštva su zaprimila 27 prijava/izvještaja protiv 48 osoba, a naređeno je sedam istraga protiv 33 osobe.