BiH
11

U prošloj godini Agenciji prijavljena 132 slučaja korupcije u bh. institucijama

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Hasim Šabotić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U 2016. godini Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH zaprimila je 132 prijave za korupciju koje su obradili i proslijedili nadležnim institucijama. Od Tužilaštva BiH dobili su povratnu informaciju da su za neke slučajeve otvorene istrage.

Ipak, nema zbirnih podataka o tome koliko je slučajeva prijavljeno u cijeloj BiH, koliko ih je procesuirano, istraženo i zaključeno jer BiH ima podijeljen sistem pravosuđa. Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić kazao je kako je zatražio od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da im dostave te podatke, kao i podatke o pokretanju disciplinskih postupaka protiv sudija i tužilaca.

"Formirana su tijela za sprečavanje korupcije na nivou svih entiteta i u Brčko distriktu, osim u Zapadnohercegovačkom kantonu koji ima samo tijelo za izradu strategije i akcionog plana za borbu protiv korupcije. Podsjećam da je u maju 2015. godine usvojena strategija za period 2015.-2019. u okviru koje imamo pet strateških ciljeva podijeljenih u 69 programa te 226 aktivnosti u 15 različitih vremenskih rokova. Od planiranih 98 aktivnosti u prvoj godini 26 je potpuno provedeno, dok je 69 u toku. Najmanji stepen efikasnosti imamo u dva ključna stuba koji su primarno fokusirani na uspostavu sistema za efikasnu borbu protiv korupcije i razvoj javne saradnje. Bez ova dva stuba svi ostali efekti će biti apsolutno nevidljivi", rekao je Šabotić.

Istakao je kako su u prvoj godini imali nekoliko prepreka zbog nedostatka institucionalnog i strateškog okvira za borbu protiv korupcije, nedostatka finansijskih resursa te nedovoljne osposobljenost osoblja za provođenje strategije. Ipak, sada su pripremili izmjene i dopune dva zakona koji se tiču agencije i zaštite osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH. Ukoliko budu usvojeni, smatra Šabotić, bit će znatno unaprijeđen normativni okvir za borbu protiv korupcije.

"Bitno je istaći da je agencija preventivnog karaktera, a ne represivnog i za rezultate će trebati vremena da se prepoznaju. Sve institucije su definisale potencijalna radna mjesta koja mogu biti podložna korupciji i uradili su planove borbe protiv korupcije. Pravimo sistem u društvu da nijedna koruptivna radnja ne prođe nezapaženo", rekao je Šabotić.

Naglasio je da će svaku osobu koja prijavi korupciju zaštititi ukoliko bude potrebe, te da su u nekim slučajevima već intervenisali i vratili jednu osobu na posao.

"Korupcija je u svim segmentima našeg društva. Prema našim podacima, najviše je ima u javnom sektoru kada je riječ o zapošljavanju i javnim nabavkama. Prevencija je dugoročan proces i treba vremena da se rezultati primijete", zaključio je Šabotić.