Kanton Sarajevo
0

U prosjačenju i skitnji u 2007. zatečeno 947 osoba

FENA
Tim za prevenciju prosjačenja i skitnje evidentirao je na području Kantona Sarajevo u 2007. godini 947 osoba zatečenih u prosjačenju i skitnji, saopćila je sekretar u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Slavica Gorančić na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Vlade Kantona Sarajevo.

Naime, Vlada KS-a je danas usvojila informaciju o realizaciji Protokola o saradnji u prevenciji prosjačenja, skitnje i nelegalne ulične prodaje na području Kantona Sarajevo. Potpisnici ovog protokola su šest nadležnih ministarstava u Vladi KS-a.

Gorančić je navela da analiza podataka pokazuje da najveći broj prosjaka dolazi iz drugih kantona (32 posto), iz Kantona Sarajevo ih je 24 posto, Republike Srpske 23, a iz drugih država 20 posto.

Od ukupnog broja osoba zatečenih u prosjačenju i skitnji s područja Kantona Sarajevo (ukupno 225), za 10 je reguliran odgovarajući oblik socijalne zaštite kako bi njihovo neprihvatljivo društveno ponašanje bilo otklonjeno. Također je u razgovorima ukazano na moguće sankcije ako ne prestanu s prosjačenjem, ali se uglavnom dobije njihovo verbalno obećanje, dok se nakon pauze od nekoliko dana ponovo vraćaju ovom poslu.

Podaci pokazuju da je prisutvo prosjaka najbrojnije na području općine Stari Grad, 66 posto u odnosu na ukupan broj prosjaka, na području općine Centar ih je 32 posto i Novog Grada jedan posto.