BiH
0

U prometu tramvaj sa znakom i sloganom "Ujedinjeni s Evropom"

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U čast obilježavanja 9. maja, Dana Evrope, direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić i šef Delegacije Evropske komisije u BiH ambasador Dimitris Kourkoulas pustili su danas u promet tramvaj sa znakom i sloganom Direkcije "Ujedinjeni s Evropom".

Ovim je obilježen i početak Evropske sedmice koju organizira Direkcija za evropske integracije (DEI) BiH u saradnji s Delegacijom Evropske komisije u BiH a sve u okviru projekta "Upoznajmo Evropu"-Tim se želi dati doprinos u upoznavanju bh. javnosti i predstavnika vladinog i nevladinog sektora sa institucijama Evropske unije i reformama koje nosi proces stabilizacije i pridruživanja.

"Želimo da građanima BiH poručimo da se integracioni proces ne tiče samo institucija ili političara i državnih službenika već da su upravo oni ti koji će kroz ovaj projekt razumjeti zašto su određeni procesi bitni kako bismo i mi postali dio evropskog integracionog društva", kazao je direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH ambasador Dimitris Kourkoulas je naglasio građanima BiH spremnost Evropske komisije za integracije BiH u Evopsku uniju.

"Mi slavimo 50 godina Evropske unije, a EU je nešto što se tiče mira, regionalne suradnje, što se tiče pitanja ljudskih prava. To su naše vrijedosti. I BiH je definitivno dio toga, dio naše budućnosti. Sa strane Evropske unije mi smo spremni, ali sada je na političkim vođama BiH da učine svoj dio kako bi išli dalje naprijed", kazao je ambasador Dimitris Kourkoulas.

On je izrazio zadovoljstvo zbog dobre suradnje s Direkcijom, naglasivši da to dokazuje da BiH ima kapaciteta za nastavljanje u procesu evropskih integracija.

Direkcija za evropske integracije BiH tradicionalno i ove godine organizira Dan otvorenih vrata za mlade srednjoškolce koji dolaze iz svih dijelova BiH (Banja Luka, Bihać, Brčko, Bijeljina, Sokolac, Pale, Tuzla, Travnik, Stolac, Mostar i Sarajevo) kako bi im na direktan način ukazali na prave vrijednosti Evropske unije.

Pored toga Direkcija za evropske integracije BiH je u okviru ovog projekta "Upoznajmo Evropu" raspisala konkurs za najbolji esej, plakat i grafite o temi "Ujedinjeni u različitosti, ujedinjeni s Evropom" kako bi dala priliku mladim naraštajima da na sebi svojstven način iskažu svoju viziju onoga gdje jesmo.

Pobjednici će biti proglašeni 10. maja u okviru obilježavanja Dana Evope u manifestaciji Dan otvorenih vrata.