Radnici istrajni
322

FOTO+VIDEO / U prodavnicama sutra neće biti Klasovog hljeba?

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Radnici Klasa ostali su pri odluci da večeras neće raditi i da će obustaviti proizvodnju, što znači da sutra u prodavnicama neće biti Klasovog hljeba.

Više od stotinu radnika kompanije okupilo se danas u krugu preduzeća protestujući što nisu primili dvije plaće, za januar i februar. Nakon dolaska policije direktor Haris Kuskunović je sišao među radnike i rekao da će isplata plaća početi sutra, za što radnici nisu htjeli ni da čuju ističući kako im je prošle sedmice rečeno da će plaća biti u srijedu.

"Mi želimo naše plaće danas inače sutra u prodavnicama nema našeg hljeba", stav je koji se najčešće čuo danas među okupljenim radnicima i tako je ostalo i nakon što se direktor Kuskunović, kao i predsjednik Nadzornog odbora Nazif Branković, povukao iz kruga preduzeća.

Radnici su ostali u krugu preduzeća i ulaze u noć opredijeljeni da neće nastaviti sa radom sve dok ne prime plaću. Oni ističu da se novac iz Klasa izvlači u druge firme u okviru grupacije Mims, te da su ispražnjeni spremnici sa pšenicom tako da su rezerve za proizvodnju minimalne.

"Kuskunović i ostali su došli da unište firmu i u tome su uspjeli. On je sa sobom doveo više od pola sadašnjih radnika u administraciji, gdje ih sada ima više nego u proizvodnji. U isto vrijeme je otpuštao druge radnike i znatno smanjio broj uposlenih. Spremnici za žito su ispražnjeni tako da i miševi bježe, jer nemaju šta da jedu. Neka zatvore vrata i idu, ali mi nećemo raditi džaba", rekli su radnici, koji su ostali u krugu preduzeća čekajući da se ispune njihovi zahtjevi.

Osim što im nisu isplaćene dvije plaće, a mnogi od njih primaju 450-500 KM, također im mjesecima nisu uplaćivani doprinosi, tako da nemaju socijalno i zdravstveno osiguranje.