BiH
192

U prodaju puštena nova poštanska markica: Žuta patkica kao simbol bh. filma

Klix.ba
Nedavno je zvanično odštampana i u prodaju puštena prva poštanska markica na temu bosanskohercegovačkog filma.

Nakon što se Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine u suradnji sa dugogodišnjim partnerom, dizajnerskim studiom Triptih, prijavilo na konkurs BH Pošte za odabir novih poštanskih markica sa tri prijedloga, odabran je jedan od njih.

Radi se o žutoj patkici koja je u posljednjih pet godina korištena na svim zvaničnim materijalima Udruženja filmskih radnika BiH, kao što su godišnji katalog bh. filma, brošura bh. filmskog programa na Sarajevo Film Festivalu, web stranica Bhfilm.ba i dr.

Svi ovi materijali predstavljali su i promovirali bosanskohercegovačku kinematografiju na filmskim festivalima i smotrama širom svijeta, a postali su i neizostavan dio promocije naše kinematografije na nekim od najznačajnih svjetskih festivala (Cannes Film Festival, Berlinale, Sarajevo Film Festival...)

"Ova figurica postala je prepoznatljiv simbol bh. filma u svijetu, a markice na temu bosanskohercegovačkog filma trenutno su dostupne u BH Pošti. Udruženje filmskih radnika i na ovaj način nastavlja promociju bh. kinematografije koja i dalje niže uspjehe na svjetskoj filmskoj sceni i ostaje naš najprepoznatljiviji brend", saopćeno je iz ovog udruženja.