BiH
0

U proceduri novi Zakon o Vladi BPK Goražde kao mjera unaprjeđenja rada javne uprave

Piše: E. A.
Ministri u Vladi BPK Goražde utvrdili su Nacrt Zakona o Vladi BPK Goražde koji će nakon što prođe potrebne procedure javnih rasprava biti upućen u skupštinsku proceduru.

Premijer BPK Goražde Emir Oković, na konferenciji za novinare, kazao je da je riječ o prvom koraku kojim će se baviti u segmentu javne uprave što je između ostalog najavljeno i u ekspozeu premijera kao jedan od prioriteta.

Naime, postojeći Zakon o Vladi datira iz 2003. godine a praksa je, između ostalog, pokazala i određene nedostatke.

"Postojala je potreba usklađivanja zakona sa Okvirnim zakonom o organizaciji organa uprave i mi smo se odlučili za donošenje novog zakona. Također, pratimo i druge trendove u segmentu unaprjeđenja rada javne uprave, prije svega u dijelu poboljšanja kompetencija javnih funkcionera, tako da su sada i za ministre postavljeni određeni uslovi za obavljanje preuzetih dužnosti. To se prije svega odnosi na visoku školsku spremu, koja mora biti odgovarajućeg smjera u odnosu na resor u kojem određeni ministar radi. Novina je i radno iskustvo potrebno za različite poslove, a radi se o najmanje tri godine radnog iskustva", pojasnio je premijer Oković.

Novim zakonom predviđeno je regulisanje i drugih pitanja, kao što su telefonske sjednice Vlade, te otklanjanje uočenih nedostataka kao što je to bilo u slučaju tehničkog mandata Vlade prilikom provedbe izbornih rezultata.

Također, stvorit će se i pretpostavke za provođenje ostalih mjera u oblasti unaprjeđenja rada javne uprave, kao što su izmjene Poslovnika o radu Vlade, izmjene u vezi radno-pravnog statusa izabranih funkcionera i druge.

U segmentu javne uprave Vlada BPK Goražde je donijela i novu Uredbu o načinu izrade i dostavljanja propisa.

"U procesima reforme javne uprave postoji određena metodologija za unaprjeđenje kvaliteta koja podrazumijeva jedinstvenu tehniku izrade propisa, obavezu konsultovanja civilnog društva ili Ekonomsko-socijalnog vijeća kad se radi o propisima iz određene oblasti, što će zasigurno uticati na donošenje kvalitetnijih propisa", smatra Oković.

Vlada Kantona donijela je i zakon o javnim priznanjima koji je u formi nacrta upućen u skupštinsku proceduru.

"Postoje ličnosti i ljudi koji su dosta uradili za ovaj kanton i na ovaj način želimo stvoriti normativni okvir da iskažemo javnu zahvalnost takvim ljudima. Ovo nije propis koji će opteretiti budžet jer znamo da su takva priznanja simbolična, ali ona, sasvim sigurno, stvaraju određene efekte", izjavio je Emir Oković, premijer BPK Goražde.