Evropa u malom
28

U Prnjavoru održan 8. tradiconalni Festival nacionalnih manjina

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Prnjavoru je sinoć po osmi put održana manifestacija “Mala Evropa-slavimo različitosti“, na kojoj je nastupilo više folklornih društava, a posjetioci su osim u tradicionalnim narodnim nošnjama i igrama ovdašnjih Slovenaca, Poljaka, Slovaka, Italijana, Roma i drugih manjina, mogli degustirati i jela koja su karakteristična za njihove nacionalne kuhinje.

Ove godine poseban akcenat je bio na tradiciji poljske manjine, a specijalni gost festivala je tim povodom bio Piotr Roman, gradonačelnik poljskog grada Boleslavjeca.

"Naša saradnja traje više od 40 godina, Boleslavjec ima partnerske veze sa 14 godina, ali mi se se čini da su veze sa Prnjavorom najčvršće i nekako najintimnije. Predstavnici poljske manjine iz Prnjavora su boravili kod nas, a evo i mi smo sada ovdje i stvarno uživamo", rekao je Roman.

Svoje nacionalne plesove i igre su predstavili i članovi romskih kulturno-umjetničkih društava. Predsjedavajući Odbora za Rome u Vijeću ministara BiH Mujo Fafulić je rekao da je Prnjavor jedna od rjetkih opština koja u potpunosti uvažava potrebe romske manjine.

"Mi na ovom festivali imamo priliku da pokažemo ima priliku pokazati svoju kulturu, tradiciju, običaje, historiju i kuhinju i na taj način pokušati umanjiti predrasude koje vladaju o nama", poručio je Fafulić.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš je naglasio važnost održavanja ove tradicionalne manifestacije te podsjetio na činjenicu da na području cijele Republike Srpske živi 15.000 pripadnika nacionalnih manjina.

"Od toga na području Prnjavora živi nekih 10 posto svih nacionalnih manjina i ova opština je primjer kako treba gajiti sklad i suživot naroda i narodnosti", naglasio je Tomaš.