Kulturno naslijeđe
43

U prisustvu brojnih vjernika simbolično otvorena Musalla na Presjeci kod Ustikoline

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na lokalitetu Presjeka na području općine Foča u FBiH gdje se nalazi najstarije muslimansko mezarje u Bih koje je proglašeno nacionalnim spomenikom, danas je u prisustvu velikog broja vjernika, zvaničnika i vjerskih službenika simbolično otvorena Musalla.

Ovaj molitveni prostor nalazi se u središtu mezarja koje se prostire na oko dvadeset dunuma zemlje, a u kojem se mogu pronaći i nišani iz osmanlijskog perioda. Riječ je o jednoj od najfascinantnijih nekropola u BiH, bogatog kulturnog naslijeđa.

"Ovo je simbolično otvorenje naše Musalle na Presjeci, projekta koji smo odradili u ovom pandemijskom dobu i nismo imali priliku da to ranije uradimo. Nama je ostalo još dosta posla ovdje, ali polahko ćemo, saburli završavati. Nadam se da smo izgradili dobre temelje, da je vašim dovama, vašim salavatima, vašim prisustvom ovdje, taj temelj stabilan i da je Allah dž.š spustio svoju milost na ovaj prostor i nas koji ovo držimo živim koliko je moguće", istakao je ovom prilikom Remzija ef. Pitić, goraždanski muftija.

Najavio je da će i u narednom periodu raditi na uređenju ovog prostora.

"Nama je ovaj prostor uljepšavati dalje, a najbolji njegov ukras je spominjanje dragog Boga, potvrđivanje naše predanosti njemu i donošenje salavata na našeg poslanika i nazivanje selama ovim našim velikanima koji su ovdje završili svoj zemaljski život i nastavili onaj ahiretski", kazao je Pitić.

Riječi zahvalnosti uputio je Senad Čengić, predsjednik Medžlisa IZ Ustikolina na istrajnosti u obnovi najstarijeg muslimanskog mezarja u BiH koje po mnogima predstavlja ličnu kartu Bošnjaka koji su ovdje ukopavani prije dolaska Osmanlija.

Iako je dugo vremena država vodila brigu o ovom području ono nije bilo zaštićeno i vremenom je dovedeno u fazu raspadanja.

"Put je prelazio preko kostiju naših dobrih predaka decenijama i naša je obaveza bila da ovo mezarje vratimo u prvobitno stanje, a i ljudima obezbjedimo put kako bi prišli svojim imanjima. Obaveza nam je i podizanje ovih nišana koji su gotovo pola stoljeća bili pod zemljom. Nije ovo naše uzdizanje, mi kad dignemo jedan nišan koji je bio srušen smatramo da smo podigli sami sebe", kaže muftija Pitić.

Podrška u realizaciji projekata stigla je od Vlade BPK Goražde, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, općine Novi Grad, Federalnog ministarstva prostornog uređenja i drugih institucija.

"Izuzetna mi je čast prisustvovati otvaranju Musalle na Presjeci, u kompleksu najstarijeg muslimanskog mezarja u Bosni i Hercegovini. Posebno mi je drago što se ovaj čin dešava u okviru manifestacije "Dani Huseina ef. Đoze" kojom Muftijstvo goraždansko čuva i njeguje sjećanje na ovog istaknutog islamskog teologa i mislioca. Veliku zahvalnost upućujem Medžlisu Islamske zajednice Ustikolina i Muftijstvu goraždanskom, koji već duže vrijeme rade na uređenju ovog mezarja koje je 2004. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Ponosna sam što se među institucijama vlasti koje su prepoznale značaj ovog projekta. Značajno je jer smo izmještanjem puta koji je prolazio kroz mezarje i narušavao spokoj naših predaka, kao i drugim planiranim aktivnostima na njegovom uređenju, pokazali da štitimo naše historijsko naslijeđe i da nikad više nećemo dozvoliti da se ono negira i uništava. Naš cilj je trajna zaštita mezarja na Presjeci kao nacionalnog dobra od dalje devastacije i njegovo očuvanje za buduće naraštaje. Čuvanjem našeg nacionalnog blaga, kao što je ovo i njemu sličnih, štitimo naš identitet i svjedočimo o hiljadugodišnjem postojanju i opstojnosti naše zemlje, Bosne i Hercegovine", poručila je Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

Lokalitet Presjeka je mjesto posebne duhovnosti, ali i izuzetno atraktivna turističku lokacija. Naime, pretpostavlja se da mezarje datira iz polovine 15. stoljeća, desetak ili 20 godina prije dolaska sultana Mehmeda II Fatiha u Bosnu.

Za ovo mjesto veže se i predaja da se upravo tu dogodila bitka za Bosnu između sultanove i vojske bosanskoga hercega Stjepana Kosače. Prema predanju, vojske su se "presjekle" i otuda vjerovatno dolazi toponim "Presjeka". Pretpostavke su i da je na Presjeci bila džamija čijih tragova više nema.