Bliže Katedrali
0

U pripremi drugi prijedlog spomenika Papi u Sarajevu

FENA
Prvobitni prijedlog spomenika
Prvobitni prijedlog spomenika
Arhitekti nadležni za uređenje trga ispred sarajevske Katedrale u okviru projekta izgradnje spomenika papi Ivanu Pavlu II pripremaju drugi prijedlog idejnog rješenja u skladu sa zaključkom Općinskog vijeća Stari Grad, istaknuo je danas Feni generalni sekretar Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Vanja Gavran.

Općinsko vijeće Stari Grad prethodno je donijelo zaključak da spomenik Papi, u odnosu na prvobitno predočeno idejno rješenje uređenja trga, treba biti postavljen bliže Katedrali.

Gavran također ističe da Općina Stari Grad neće biti u mogućnosti finansirati uređenje cijelog trga ispred Katedrale i Strossmayerove ulice koja je obuhvaćena projektom, te će dio oko spomenika sa stepeništem ispred Katedrale finansijski pokriti "Napredak" i Vrhbosanska nadbiskupija.

Novo idejno rješenje treba da usvoji Općinsko vijeće Stari Grad te da izda i urbanističku dozvolu.

Gavran očekuje da će procedura u vezi s odobravanjem novog idejnog rješenja biti završena za mjesec ili dva, nakon čega će uslijediti daljnja administrativna procedura.

Autor idejnog rješenja spomenika Papi je akademski kipar, magistar arhitekture Hrvoje Urumović (1976.), rođen u Sarajevu.

Lik Pape kojeg je za spomenik predložio Urumović oslonjen je na papinski štap kao simbol papinskog stolca, blago pognute glave, skrušenog i lica okrenutog ljudima.

Skulptura je visine 2,92 metra, a uređenje trga oko nje uključit će i sadnju novog drvoreda, te izgradnju izdužene fontane.

Ideju o podizanju spomenika Papi te raspisivanje konkursa pokrenuli su Vrhbosanska nadbiskupija i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak".

Trg ispred Katedrale odabran je za postavku spomenika jer je to mjesto s kojeg je papa Ivan Pavao II, tokom posjete Sarajevu 1997. pozdravio i blagoslovio ljude.