Prekid hladnog lanca
112

U Prijedoru zbog nestanka struje propale vakcine protiv Covida-19

FENA
Vakcine koje su trebale da budu iskorištene za revakcinaciju osoba starijih od 65 godina u Prijedoru propale su zbog nestanka električne energije.

Naime, kako je potvrdio Slobodan Javor, v. d. direktora Doma zdravlja Prijedor, u ovom gradu je privremeno obustavljeno davanje druge doze vakcine "Sputnjik V" zbog nestanka električne energije, u više navrata, koje je dovelo do prekida hladnog lanca vakcine, prenose Nezavisne.

"Došlo je do poremećaja u temperaturi u zamrzivaču u odnosu na temperaturu koja je predviđena za čuvanje vakcina", rekao je Javor na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Dodao je da je svakodnevno u komunikaciji s ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS, kao i s direktorom Instituta za javno zdravstvo RS, da ljudi imaju razumijevanja prema veličini grada Prijedora i da će se po lokalnim zajednicama ravnomjerno raspoređivati količine vakcina koje pristižu u Republiku Srpsku.

"Nastoje da nam osiguraju što više vakcina kako bismo mi mogli u što kraćem periodu vakcinisati odnosno revakcinisati ljude", kazao je Javor.

Milica Otković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor, kazala je da su vakcine koje su jučer ujutro date građanima potpuno sigurne i bile su u režimu hladnog lanca.

"Što se tiče naših sugrađana, nema nikakve potrebe da budu zabrinuti. Ostali građani koji čekaju svoju drugu dozu 'Sputnjik V' vakcine bit će naknadno obaviješteni o datumu, odnosno bit će pozvani lično kao i za prvi put i mogu reći da nema razloga za brigu. Bez obzira na to što dolazi do isteka roka od 21 dan, bit će vakcinisani u terminu koji je predviđen", naglasila je Otkovićeva.

Prema njenim riječima, oko 2.200 građana starijih od 65 godina je prijavljeno, 1.500 je primilo prvu dozu, a drugu je u ponedjeljak, kada je počela revakcinacija, primilo njih 140. To znači da oko 1.360 osoba tek treba da primi drugu dozu vakcine, prenose Nezavisne.