BiH
0

U prihvatnoj stanici u Banjoj Luci zbrinute tri osobe zatečene u skitnji

SRNA
U prihvatnoj stanici za odrasle i stare Socijalno-gerijatrijskog centra u Banjoj Luci zbrinute su tri osobe, izjavila je Srni glavna medicinska sestra u toj ustanovi Nada Jukić.

Ona je navela da je proteklih godina u prihvatnoj stanici bilo zbrinjavano daleko više ljudi zatečenih u skitnji.

"Do 10 osoba, kako kada, međutim, ove godine, iako su minusi znatno niži nego lani, imamo samo toliko ljudi", istakla je Jukićeva.

Ona je objasnila da osobe po zbrinjavanju u prihvatnoj stanici borave pet dana, nakon čega lokalni Centar za socijalni rad iznalazi druga rješenja, odnosno vraća osobe u matične opštine ako nisu iz Banje Luke.

"Ako nema drugog rješenja i podrške, oni dobijaju smještaj, odnosno prelaze u status korisnika. Ako imaju porodice, vraćaju se u porodice", napomenula je Jukićeva.

Ona je dodala da godišnje u prihvatnoj stanici za odrasle SGC-a biva zbrinuto od 35 do 40 beskućnika ili osoba zatečenih u skitnji, te da se i dalje dešava da zbrinjavaju osobe iz drugih opština i gradova BiH i država u okruženju.

Prihvatna stanica za odrasle SGC-a u Banjoj Luci postoji od 2005. godine i može da primi 10 beskućnika, kojima se, između ostalog, pruža puni medicinski tretman, dok se ostale njihove zdravstvene potrebe regulišu u saradnji sa zdravstvenim ustanovama.