BiH
1

U prigradskim naseljima voze i do 157 km/h

SRNA
Na dionici magistralnog puta Prijedor - Banja Luka, na lokacijama prijedorskog prigradskog naselja Srednja Lamovita i banjalučkog prigradskog naselja Prijakovci, maksimalna zabilježena brzina kretanja vozila iznosi od 151 do 157 kilometara na sat, pokazala su mjerenja Auto-moto savez Republike Srpske.

Poslije obrade rezultata u okviru kampanje "Uspori, život je najvažniji" utvrđeno je da je prosječna brzina kretanja vozila na dionici puta Kamičani - Srednja Lamovita iz smjera Banje Luke bila 75,59 kilometara na sat, a 62,39 odsto vozača je poštovalo ograničenje brzine.

Prosječna brzina vozila koja su se kretala brzinom većom od dozvoljenih 80 kilometara na sat iznosila je 95,43 kilometra na sat, saopšteno iz AMS.

Vozila koja su se kretala iz smjera Prijedora išla su prosječnom brzinom od 75,09 kilometara na sat, a 61,74 posto vozača poštovalo je ograničenje, dok je prosječna brzina kretanja vozila veća od dozvoljenih 80 kilometara na sat bila je 93,70 kilometara na sat.

Maksimalna brzina kretanja vozila koja je zabilježena na ovoj dionici iz oba smjera bila je 151 kilometar na sat.

U banjalučkom prigradskom naselju Prijakovci ograničenje brzine je 60 kilometara na sat, a prosječna brzina kretanja vozila iz smjera Banje Luke je bila 72,66 kilometara na sat.

Zabilježena maksimalna brzina kretanja vozila iz pravca Banje Luke iznosila je 155 kilometara na sat.

"Vozila koja su dolazila iz smjera Prijedora kretala su se prosječnom brzinom od 78,05 kilometara na sat. Iz tog smjera kretanja čak 90,59 odsto vozača nije poštovalo ograničenje brzine, a maksimalna brzina koja je zabilježena na ovoj dionici iz smjera Prijedora iznosila je 157 kilometara na sat", navodi se u saopštenju.

AMS podsjeća vozače da je nepropisna i neprilagođena brzina uslovima na putu najčešći uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda na putevima Republike Srpske.

Lokacije na području naselja Srednja Lamovita i Prijakovci izabrali su stručnjaci AMS, uz saglasnost i u saradnji sa Policijskim stanicama za bezbjednost saobraćaja Banja Luka i Prijedor, a mjerenje brzine provedeno je u oktobru u saradnji sa Auto-moto društvom "Banja Luka".