BiH
0

U pretresu u Tuzli pronađeno naoružanje i droga

SRNA
U pretresu porodičnih kuća, poslovnih prostora, pomoćnih objekata i vozila, koji su izvršeni na širem području Tuzlanskog kantona, pronađena je veća količina naoružanja, droge, kao i drugih predmeta, saopšteno je danas iz kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pretresi su obavljeni na 14 lokacija u opštinama Tuzla, Živinice, Srebrenik, Gradačac, Lukavac i Gračanica, u okviru akcije hvatanja izvršilaca krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata.

Pronađeno je i izuzeto 12 paketića marihuane, automatska puška, puškomitraljez, gasni pištolj, veća količina municije različitog kalibra, sedam ručnih bombi, 15 nizajućih redenika za municiju, optički nišan, 12 kanistera sa naftom, 30 ratkapi za vozila, 16 registarskih tablica, više pneumatika za vozila različitih marki, kao i ostala tehnička roba.

Nakon pretresa, koji su izvršeni 1. i 2. novembra, policija je privela i ispitala deset lica koja se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela nedozvoljeno držanje oružja, neovlašćena proizvodnja droge i raznih teških krađa.

Policija će, nakon prikupljene dokumentacije i potrebnih vještačenja, u narednom periodu Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli dostaviti izvještaje protiv lica – A.K. /27/, M.Ž. /28/, A.C. /23/, svi iz Tuzle, J.M. /24/ iz Živinica, N.B. /36/ iz Gračanice i E.O. /28/ iz Lukavca, zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela teške krađe.

Lice, čiji su inicijali Ž.B. /26/ iz Tuzle, je nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o učinjenom krivičnom djelu neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, predato u nadležnost Tužilaštva.

Akcija je izvršena prema operativnom planu sprovođenja zajedničkih policijskih mjera i radnji na sprečavanju i hvatanju izvršilaca krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata.