Oglasio se i sindikat
27

U prethodnom periodu u tuzlanskom zatvoru napadnuta tri čuvara

A. Ku.
Foto: KPZ Tuzla
Foto: KPZ Tuzla
Sigurnosna situacija u Kazneno-popravnom zavodu poluotvorenog tipa u Tuzli je izuzetno složena, tvrdi predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Samir Kurtović.

Kako je naveo, 26. augusta 2023. godine fizički je napadnut zatvorski stražar. Njega je H.A., koji trenutno izdržava jedinstvenu kaznu zatvora zbog krivičnih djela, fizički napao nakon čega je policijski službenik upućen na pregled u Univerzitetski klinički centar Tuzla, gdje su mu konstatovane lake tjelesne povrede.

Također, dana 27. augusta 2023. H.A. je napao još dva pripadnika zatvorske policije, odnosno straže, kojima su konstatovane lakše tjelesne povrede, a o čemu su upoznati dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i operativni dežurni Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Osim toga, H.A., dodaje Kurtović, upućuje prijetnje koje upućuju na izvršenje najtežih krivičnih djela protiv života i tijela zaposlenicima.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podnijelo je prijedlog za određivanje mjere pritvora osuđenom licu koje je izvršilo napad na zatvorske policajce-stražare Općinskom sudu u Tuzli.

Na navedeni prijedlog Općinski sud u Tuzli odbio je prijedlog tužilaštva i donio Rješenje kojim se odbija prijedlog tužilaštva za određivanje mjere pritvora osuđenom licu za dva uzastopna napada na službena lica u KPZ Tuzla.

Na navedeno prvostepeno rješenje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona uložilo je žalbu Krivičnom vijeću Općinskom sudu u Tuzli, koje je odbilo žalbu kao neosnovanu.

"Pripadnici zatvorske policije svakodnevno se susreću sa velikim problemima koje uglavnom uspješno rješavaju ali ovakvim postupcima se definitivno šalje negativna poruka javnosti zbog koje se pripadnici zatvorske policije osjećaju izuzetno nezadovoljno, uzimajući u obzir specifičnost uslova za rad, način i oblik rada kao i uslove za rad", ističe Kurtović.

Ukazuje na problem nedostatka pripadnika zatvorske policije,-straže i materijalno-tehničkih sredstava neophodnih za stvaranje minimalnih uslova za nesmetan rad i funkcionisanje zaposlenih.

"Sigurnosna situacija u KPZ Tuzla je izuzetno složena" sa svakodnevnim dodatnim usložnjavanjem koje bi vrlo lako moglo eskalirati i dovesti do neželjenih posljedica u navedenoj ustanovi. O navedenim dešavanjima upoznato je i Federalno ministarstvo pravde u Sarajevu od strane uprave KPZ", zaključio je Kurtović u saopćenju za javnost.