BiH
235

U prepunom Domu mladih održana završna manifestacija projekta "Pokaži svoj talenat"

Klix.ba
Nakon što je realizovan niz radionica u okviru projekta "Pokaži svoj talenat", u utorak 14. marta u Domu mladih na Skenderiji održana je završna manifestacija gdje su djeca sa posebnim potrebama imala priliku da se druže sa osnovcima i srednjoškolcima i gdje su kroz zabavu i igru stvarali umjetnička djela.

Projekat je ocijenjen kao najveća inkluzija i socijalizacija djece sa posebnim potrebama u jugoistočnoj Evropi.

Općina Centar Sarajevo jedan je od organizatora projekta "Pokaži svoj talenat", a na završnoj manifestaciji učesnicima su uručeni i skromni paketići. Prisutni su imali priliku uživati u bogatom kulturno-zabavnom programu kojeg su izvodili učenici osnovnih i srednjih škola, a za dobro raspoloženje mališana pobrinuli su se klovnovi i maskote, te aktivnost face paintinga koja je na njihovim licima ostavljala tragove omiljenih crtanih likova.

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sulejman Haljevac je kazao da završna radionica predstavlja jedan performans ljubavi.

"Za današnju manifestaciju pripremali smo se tri mjeseca. Djeca su kroz radionice učila pokazati i razvijati svoju kreativnost. Pozitivna atmosfera u prepunom Domu mladih govori dovoljno o samom projektu. Nadam se da iz naše zemlje, iz naše lokalne zajednice danas ide jedna lijepa priča, a prije svega jedna važna poruka. Cilj je da naša djeca budu zajedno, bez ikakvih razlika među njima", istakao je Haljevac.

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača naglasio je da danas prisustvujemo jednom procesu inkluzije gdje mlade osobe sa poteškoćama uključujemo u društvo i u život.

"Inkluzija je jedan veliki proces kroz koji mi svi pokazujemo socijalnu senzibilnost. Naime, integracija je proces prilagodbe pojedinca društvu i njegovim potrebama, a inkluzija proces u kojem se društvo prilagođava specifičnim potrebama pojedinca. Ono što želimo da pokažemo je želja i briga društva za ovu djecu sa posebnim potrebama, te jača afirmacija na tom polju. Ovo je proces koji traje duži vremenski period, a Ministarstvo apsolutno podržava ovakve aktivnosti i to će nastaviti i u budućnosti. Moramo razvijati senzibilitet prema ovoj djeci, moramo im pokloniti pažnju, razbijati predrasude i prihvatati sve različitosti među nama", dodao je Drljača.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Jasmin Ćerimagić zahvalio se Općini Centar na podršci bez koje, kako je naglasio, ne bi bilo moguće organizirati manifestaciju. U svom obraćanju prisutnima načelnik Ajnadžić zahvalio se svima koji su uzeli aktivno učešće u realizaciji ovog, kako je kazao, izuzetno značajnog projekta.

"Mi smo u Općini Centar danas zaista ispunjeni i radosni što smo dobili priliku da budemo jedan od organizatora ovog važnog događaja. Naša obaveza je da budemo posvećeni vama draga djeco kao nosivoj konstrukciji razvitka evropske države Bosne i Hercegovine. Mislim da je ovo dobra poruka za bosanskohercegovačku javnost i za sve one koji imaju moć odlučivanja da zajedno moramo postati servis našim mladim generacijama kojima je neophodna naša pomoć i podrška za ispunjenje njihove generičke suštine, za dobro, zdravo i perspektivno odrastanje. Općina Centar vam je prije deset dana obećala pruženu ruku i otvoreno srce i budite sigurni da ćemo mi čvrsto biti uz vas. Ovaj datum ćemo ustanoviti kao tradicionalno okupljanje, odnosno dan kada ćemo svi biti posvećeni isključivo vama, a nadam se da će ovaj projekat služiti drugima kao dobar primjer postupanja sa djecom sa poteškoćama u razvoju, ali i kao podsticaj općinama da nešto slično naprave i u svojim lokalnim zajednicama, ali i na nivou naše države. Ovo je jedan veliki i humani iskorak naspram djece koja imaju posebne potrebe u svom razvoju i zavise od struktura vlasti, ali i od svih nas, dobrih komšija, dobrih prijatelja, poznanika", kazao je Ajnadžić i dodao da će Općina Centar na Marijin Dvoru u ulici Valtera Perića, uskoro započeti izgradnju i adaptaciju Centra za osobe sa poteškoćama u razvoju, a u saradnji sa udruženjem koje se bavi edukacijom djece sa smetnjama u razvoju.

U ime Općine Centar manifestaciji su prisustvovali i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić i njen zamjenik Mustafa Mulić, te vijećnici Samir Fazlić, Nihad Uk, Haris Mujanović i Tea Dreković.