Evropski zakon
52

U Predstavničkom domu usvojen Zakon o sprečavanju sukoba interesa

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predstavnički dom Bosne i Hercegovine je usvojio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, koji je potreban za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom.

Zakon je usvojen sa 23 glasa "za", od ukupno 30 prisutnih zastupnika.

Jedina tačka dnevnog reda na današnjoj sjednici Predstavničkog doma državnog parlamenta je "Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku".

Na početku sjednice su se vladajući i opozicioni zastupnici raspravljali o zakonskim procedurama i tome kada treba zakazati hitnu sjednicu. SDA je naime ranije zatražila hitnu sjednicu s ciljem usvajanja istog ovog zakona, samo u prijedlogu Šerifa Špage, a vladajuća koalicija je prvo zakazala hitnu sjednicu na kojoj bi se usvajao njihov prijedlog zakona pa tek onda u ponedjeljak hitnu sjednicu po zahtjevu SDA.

Time je obesmišljeno održavanje sjednice na kojoj bi se razmatrao SDA-ov prijedlog zakona, ali ni njihov zahtjev za usvajanjem zakona, koji vladajući uporno govore da je dogovoren i da se čekaju tehničke stvari, u ovom trenutku nije smislen, s obzirom da je identičan zakon usvojen.

Nakon kraće rasprave je usvojen prijedlog za usvajanjem zakona u hitnoj proceduri, poslije čega je resorni ministar obrazložio zakon.

Usvojeni zakon će odmah danas biti upućen u Dom naroda gdje će se o njemu izjašnjavati delegati. Ukoliko ga usvoje, a sve su prilike da hoće, BiH će barem na papiru ispuniti još jedan korak za dobijanje pregovaračkog statusa 21. marta.