BiH
0

U Predstavničkom domu obavljena rasprava o inicijativi za smjenu Alkalaja, Šepića i Crnadaka

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o inicijativi predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o razrješenju: ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, zamjenika ministra civilnih poslova Senada Šepića i zamjenika ministra odbrane za politiku i planiranje Igora Crnadaka.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je početkom maja pokrenuo inicijativu za njihovo razrješenje s dužnosti nakon odluke Centralne izborne komisije BiH kojom im je zbog kršenja Zakona o sukobu interesa zabranjeno kandidiranje za bilo koju neposredno ili posredno izabranu funkciju u naredne četiri godine.

Špirić je, obraćajući se poslanicima, izrazio žaljenje što je ovo morao učiniti u vrijeme kada treba učiniti sve da Vijeće ministara pokaže efikasnost.

„Nisam sretan što sam doveden u priliku da postupan na ovakav način. Poštujući zakon samo sam se obratio ovom domu i vaš stav će biti obavezujući za predsjedavajućeg Vijeća ministara kazao je Špirić.

Poslanici su tokom rasprave uglavnom isticali da je ova Špirićeva odluka ishitrena te da je trebalo sačekati odluku Suda. Također je rečeno da se odluka CIK-a odnosi na zabranu kandidiranj, a ne na prestanak funkcije ovim ljudima.

Mnogi poslanici su ukazali i na to da je Zakon o sukobima interesa u institucijama BiH loš te da što prije treba donijeti novi zakon koji će regulirati ovu oblast.

Čulo se i mišljenje da je ovo učinjeno zbog ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja, jer je i prije bilo zahtjeva za njegovu smjenu, a da su Šepić i Crnadak kolateralna šteta.

Nakon što je obavljena rasprava o ovoj inicijativi poslanici su nastavili raspravu o ostalim tačkama a na kraju sjednice će se izjašnjavati o svim tačkama dnevnog reda.