BiH
0

U Predsjedništvu upriličen prijem za "dobre ljude koji vole svoju zemlju"

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić upriličili su večeras u Predsjedništvu prijem za visoke zvanice.

Prisutnima se obratio Željko Komšić, koji svim građanima Bosne i Hercegovine čestitao Dan državnosti te dodao kako ne želi držati duge govore i da je, kao i prošle godine, mladu grupu zamolio da otpjevaju pjesmu koja priliči trenutku.

"Pjesma je vezana za antifašizam, za borbu Bosanaca i Hercegovaca protiv fašizma, za jednu lijepu hercegovačku rijeku. Hvala vam još jednom što ste se odazvali pozivu i što cijenite da ovaj datum treba obilježiti, jer je to veliki datum u historiji BiH", istakao je Komšić.

U svom obraćanju prisutnima, Bakir Izetbegović je podsjetio kako je prošlo 70 godina od historijskog zasjedanja AVNOJ-a, na kojem je potvrđen višestoljetni državno-pravni kontinuitet BiH, što je prethodilo njenom ulasku u tadašnju Federativnu Jugoslaviju, nekoliko dana kasnije na drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu.

"U BiH, u sva tri njena nacionalna korpusa i među svim njenim građanima, ima sasvim dovoljno dobrih, plemenitih i dobronamjernih ljudi koji vole svoju zemlju, koji joj žele dobro i čiju povijest doživljavaju u njenoj punoći i neprekinutom kontinuitetu, bez falsifikata, ideoloških predrasuda i bilo kakvih isključivosti. BiH sa svim svojim teretima i problemima, nedoumicama i dilemama, ide u pravom smjeru. Možda idemo sporo, ponekad i sa dužim zastojima, ali naši ciljevi su jasni i oni će biti ostvareni", poručio je Izetbegović te čestitao svim građanima BiH Dan državnosti.

Prijemu su prisustvovali ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, premijer FBiH Nermin Nikšić, gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić, specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, brojni ambasadori kao i drugi predstavnici političkog i javnog života u BiH.

Nakon čestitanja Dana državnosti i pozdravnih govora, upriličen je koktel za zvanice.