Sarajevo
37

U Predsjedništvu BiH sastanak Schmidta i Komšića, Sattler napustio zgradu

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine za Klix.ba je potvrđeno da je u toku sastanak novog visokog predstavnika Christiana Schmidta s predsjedavajućim Predsjedništva Željkom Komšićem.

Schmidt u Predsjedništvo BiH stiže u jeku burnih političkih odnosa i nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem i turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

Posebno je zanimljivo što će Schmidt s Komšićem razgovarati nakon nedavnog simpozija u Njemačkoj, na kojem je visoki predstavnik imao nekoliko izjava koje su izazvale burne reakcije u smislu nedovoljne zastupljenosti Hrvata i načina izbora Komšića u Predsjedništvo.

Očekuje se da će razgovarati i o hapšenju bh. državljanina Edina Vranja u Srbiji te novoj diplomatskoj krizi između dvije zemlje.

Ono što je zanimljivo je da je u zgradi Predjedništva jutros boravio i ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattler, ali je on nešto ranije napustio zgradu Predsjedništva BiH.

Treba istaći da je Komšić prošle sedmice održao sastanak u sjedištu Delegacije EU sa Sattlerom i ambasadorima zemalja Evropske unije.

Za sada nije poznato zašto na sastanku nema Šefika Džaferovića, a već je jasno da Milorad Dodik, kao član Predsjedništva iz RS-a odbija susret sa visokim predstavnikom.