BiH
0

U praksi su nepoznati slučajevi ovako nehumanog i terorističkog akta

FENA
"Teško je dati bilo kakav komentar u ovom trenutku jer su u praksi nepoznati slučajevi ovakvog, s jedne strane nehumanog, a s druge strane terorističkog akta", izjavio je novinarima direktor SIPA-e Sredoje Nović, nakon što je obišao mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, a koji je oštećen u noćašnjoj eksploziji.

Prema Novićevim riječima sada predstoji seriozno, profesionalno preispitivanje cijelog stanja od trenutka prestanka obezbjeđenja Izetbegovićevog mezara do sada.

Oštećeni mezar Alije Izetbegovića zajedno sa Novićem obišao je i ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Mirsad Kebo.

On je noćašnji događaj okarakterizirao kao "monstruozni, zločinački čin koji želi poremetiti odnose u BiH". Kebo je izrazio nadu da će u naredna tri dana biti rasvjetljen ovoj slučaj te pozvao građane na smirenost i vladanje emocijama u ovom trenutku.

Mezar Alije Izetbegovića posjetio je jutros i načelnik Općtine Stari Grad Mustafa Resić, koji je noćašnji događaj okarakterizirao kao "terorizam i akt protiv Bosne i Hercegovine".

"Neviđeno! Divljaštvo bez presedana!", riječi su predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića, koji je takođe obišao Izetbegovićev mezar.