{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U povodu Dana žena predstavljanje publikacije "Da li ste upoznati s vašim pravima"

F
7.3.2007. u 12:16
0
0
U povodu Dana žena predstavljanje publikacije "Da li ste upoznati s vašim pravima"
0
U povodu Dana žena predstavljanje publikacije "Da li ste upoznati s vašim pravima"
Ministarstvo pravde BiH i državna Agencija za ravnopravnost spolova promovirali su danas u Sarajevu publikaciju "Da li ste upoznati s vašim pravima".
Cilj ove publikacije, koja će sutra na Međunarodni dan žena biti distribuirana putem dnevnih novina na cijeloj teritoriji BiH, jeste informiranje građana o nizu prava koja proizilaze iz zakona BiH.

Kako je na pres-konferenciji kazao zamjenik ministra pravde BiH Srđan Arnaut, ovo je praktičan vodič kroz zakonske mehanizme za zaštitu prava građana, te koji državni organi imaju obavezu da efikasno djeluju u zaštiti njihovih prava.

Publikacija sadrži odgovore na svakodnevna pitanja o pravima građana, kao što su o osnovnim pravima i slobodama zagarantovanim ustavom, državljanstvu, bračnoj zajednici, nasilju u porodici, diskriminaciji na osnovu spola, zapošljavanju, ali i kontakte relevantnih institucija, policijskih organa i nevladinih organizacija.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova Samra Filipović-Hadžiabdić ističe kako se publikacijom žele promovirati prava i zaštita principa ravnopravnosti spolova, te jačati demokratski standardi u našoj zemlji.

Ova je publikacija potrebna građanima i građankama BiH, jer iako je zakonska regulativa u oblasti jednokopravnosti spolova zadovoljavajuća, žrtve nemaju adekvatne informacije na koji način da se zaštite, kazala je Filipović-Hadžiabdić.

Publikacija "Da li ste upoznati s vašim pravima" izrađena je u okviru Projekta pravosudne reforme Kanada-BiH, koji finansira Kanadska razvojna međunarodna agencija.

Ambasador Kanade u BiH David Hutchings smatra kako BiH može biti zadovojna zakonskom regulativom u oblasti jednopravnosti spolova i institucionalnim kapacitetima.

Međutim, uvijek treba raditi više, posebno na ostvarivanju jednakopravnosti muškaraca i žena u medijima, jednakom pristupu pravosudnom sistemu, te jačanje uloge i utjecaja civilnog društva u ovoj oblasti.

Publikacija je štampana u 80.000 primjeraka i sutra će biti objavljena u "Dnevnom avazu", "Dnevnom listi" i "Nezavisnim novinama". Za njenu izradu je utrošeno oko 40.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: