Radovi koštali 85.000 KM
832

U potpunosti obnovljen amfiteatar Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu

B. R.
Obnovljeni amfiteatar PMF-a u Sarajevu (Foto: Vlada KS)
Obnovljeni amfiteatar PMF-a u Sarajevu (Foto: Vlada KS)
Na sarajevskom Prirodno-matematičkom fakultetu danas je otvoren obnovljeni amfiteatar.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, riječ je o prvoj rekonstrukciji nakon više od 60 godina, kojom su studenti dobili moderan amfiteatar sa novim učioničkim namještajem, informatičkom opremom, pametnom tablom i klima uređajem.

Ukupna vrijednost projekta iznosi, kako su istakli, skoro 85.000 KM, od čega je Ministarstvo za visoko nauku, visoko obrazovanje i mlade izdvojilo 61.000, dok je ostatak finansiran sredstvima PMF-a.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Melika Husić-Mehmedović izrazila je zadovoljstvo što je jedan ovako veliki projekat realiziran u, kako je navela, kratkom vremenskom roku.

"Na početku mandata krenuli smo sa idejom da svake godine iz sredstava Ministarstva renoviramo po jedan amfiteatar na fakultetima u Kantonu Sarajevo, jer su potrebe za tim velike. Svaki fakultet ima barem jedan amfiteatar koji je oronuo i nije u redu da studenti u takvim uslovima provode svoje studentske dane. Ponosni smo što će ove godine studenti sjesti u nove klupe, sa novom opremom i uslovima kakvi dolikuju studentima bilo gdje u svijetu", rekla je ministrica Husić-Mehmedović.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta prof.dr. Nusret Drešković poručio je da je izvršena rekonstrukcija najvećeg amfiteatra na fakultetu, koja je podrazumijevala podnopolagačke radove, krečenje i nabavku novog učioničkog namještaja koji je nije obnavljan od 1959. godine.

"Ovo je jedan od svečanijih dana, kojim smo kapitalizirali zajedničko ulaganje sa Ministarstvom za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo. Izražavam zahvalnost Vladi Kantona Sarajevo i resornom Ministarstvu na doniranim sredstvima koja su uspješno realizirana kroz javnu nabavku provedenu u mjesecu maju. Dobili vrlo moderan amfiteatar, koji će osim za realizaciju nastavnog procesa, služiti i u druge svrhe, poput naučnih skupova, kongresa, seminara, simpozija itd.", istakao je dekan Prirodno-matematičkog fakulteta prof.dr. Nusret Drešković, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.