{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Potočarima reekshumacija posmrtnih ostataka 65 žrtava radi kompletiranja tijela

F
22.7.2016. u 13:08
1
U Potočarima reekshumacija posmrtnih ostataka 65 žrtava radi kompletiranja tijela
1
U Potočarima reekshumacija posmrtnih ostataka 65 žrtava radi kompletiranja tijela
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Memorijalnom centru u Potočarima 25. jula počinje reekshumacija posmrtnih ostataka 65 žrtava radi reasocijacije, odnosno kompletiranja tijela.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Lejla Čengić podsjeća da su posmrtni ostaci žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda, pronađeni u brojnim primarnim, sekundarnim, u nekim slučajevima čak i tercijarnim masovnim grobnicama.

"Izmještanje masovnih grobnica radi prikrivanja zločina i uništavanja tragova imalo je posljedicu pronalazak nekompletnih tijela u masovnim grobnicama. Porodice su prilikom identifikacije upoznate o činjenici da postoji mogućnost naknadnog pronalaska i identifikcije posmrtnih ostataka njihovih članova u slučajevima gdje su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci", pojasnila je Čengić u izjavi za Fenu.

Ističe da, ukoliko se naknadno pronađu i identificiraju posmrtni ostaci, porodice se o tome obavještavaju i pozivaju na identifikaciju. Uz njihovu saglasnost se dodaju naknadno pronađeni dijelovi skeleta ranije ukopanim posmrtnim ostacima.

Čengić podsjeća da je od 2011. godine izvršena reasocijacija za 401 žrtvu i "od ponedjeljka je planirano da se izvrši za još 65 žrtava genocida". Reekshumacija bi trebala trajati od 25. do 29. jula, odnosno dok proces reasocijacije posmrtnih ostataka 65 žrtava ne bude završen.

"U Podrinje identifikacionom projektu (PIP) u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci za 1.000 žrtava, gdje su naknadno dobijeni DNK nalazi i u narednim godinama će se raditi reekshumacije u Potočarima radi dodavanja naknadno pronađenih dijelova skeleta", navela je Čengić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: