BiH
4

U Potočarima počinje izgradnja u okviru projekta "Održiva Srebrenica"

FENA
U naselju Potočari počet će izgradnje stambenih objekata u okviru projekta "Održiva Srebrenica - socijalno stanovanje i ekonomska reintegracija".

U ovim objektima bit će izgrađeno 25 stambenih jedinica.

"Ovo je nastavak već ranije započetog projekta socijalnog stanovanja u Srebrenici u okviru kojeg su izgrađene 33 stambene jedinice i sedam poslovnih prostora", pojasnio je u izjavi Feni koordinator projekta Suljo Čakanović, odbornik u Skupštini općine Srebrenica.

Projekt je nastavljen u saradnji s humanitarnom organizacijom CRS, a glavni donator je Vlada Kraljevine Holandije i Ambasada Holandije u Sarajevu. Sufinansijeri su i resorna ministarstva za izbjegle i raseljene osobe Federacije BiH i Republike Srpske.

"U fokusu su stavljeni mladi bračni parovi, jer veliki broj tih bračnih parova imaju problem s nezaposlenošću. Ovaj projekt ima za cilj i pražnjenje kolektivnih centara, ukoliko bude zainteresiranih", precizirao je Čakanović.

Naglasio je kako se završetak izgradnje ovog stambenog objekta očekuje krajem septembra, a useljavanje je planirano početkom oktobra. Vrijednost projekta je oko 1.115.000 KM.

Čakanović naglašava da su ovi projekti pokazali svoju apsolutnu opravdanost te se očekuje nastavak njihove realizacije, s većim akcentom na zapošljavanje, jer je u Srebrenici, kako pojašnjava, problem zapošljavanja veliki.

Sutrašnjoj ceremoniji obilježavanja početka izgradnje ovih stambenih objekata, pored načelnika općine Srebrenica Ćamila Durakovića, prisustvovat će i predstavnici entitetskih ministara raseljenih osoba i izbjeglica, te predstavnici Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.