{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Potočarima počela reekshumacija žrtava genocida

F
22.7.2014. u 14:33
0
11
U Potočarima počela reekshumacija žrtava genocida
0
U Potočarima počela reekshumacija žrtava genocida
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, u prisustvu predstavnika Tužilaštva BiH, Stanice javne bezbjednosti Srebrenica i porodica žrtava, jučer su u Memorijalnom centru Potočari, radnici JKP "Komemorativni centar" Tuzla i Gradska "Groblja" Visoko počeli reekshumaciju ili dokopavanje pronađenih nedostataka tijela ranije ukopanih žrtava genocida u Srebrenici.
Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Potočari, u izjavi za Agenciju FENA je rekao:

"Proces reekshumacije ukopanih žrtva genocida u Srebrenici trajat će godinama. Jučer je počela reekshumacija ranije ukopanih žrtava genocida. U procesu reekshumacije vrši se dokopavanje određenih dijelova tijela koji su pronađeni naknadno u mnogobrojnim masovnim grobnicama. Dnevno se vrši do 15 reekshumacija, tako da je planirano da se u narednih desetak dana reekshumira 120 ranije ukopanih žrtava".

Istakao je da kada se u masovnim grobnicama pronađu dijelovi tijela, izvrši DNK analiza, i utvrdi poklapanje s ranije ukopanim žrtvama, pozivaju se porodice.

"To se sve radi po odobrenju Suda Bosne i Hercegovine. Nakon toga se otkopavaju mezarja, vade tabuti i u posebnoj prostoriji u Memorijalnom centru vrši antropološka obrada. Do sada je reekshumirano i kompletirano 300 ukopanih tijela. Ove godine je 11. jula u Memorijalnom centru Potočari obavljena dženaza za 175 žrtava genocida, tako da će uskoro i te žrtve dobiti nišane. Postignut je dogovor s izvođačem radova i tu neće biti nikakvih problema, tako da će 6.421 do sada ukopana žrtva dobiti mermerna obilježja", rekao je Smajlović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: