{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Potočarima počela reekshumacija žrtava genocida

F
22.7.2014. u 14:33
0
11
U Potočarima počela reekshumacija žrtava genocida
0
U Potočarima počela reekshumacija žrtava genocida
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, u prisustvu predstavnika Tužilaštva BiH, Stanice javne bezbjednosti Srebrenica i porodica žrtava, jučer su u Memorijalnom centru Potočari, radnici JKP "Komemorativni centar" Tuzla i Gradska "Groblja" Visoko počeli reekshumaciju ili dokopavanje pronađenih nedostataka tijela ranije ukopanih žrtava genocida u Srebrenici.
Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Potočari, u izjavi za Agenciju FENA je rekao:

"Proces reekshumacije ukopanih žrtva genocida u Srebrenici trajat će godinama. Jučer je počela reekshumacija ranije ukopanih žrtava genocida. U procesu reekshumacije vrši se dokopavanje određenih dijelova tijela koji su pronađeni naknadno u mnogobrojnim masovnim grobnicama. Dnevno se vrši do 15 reekshumacija, tako da je planirano da se u narednih desetak dana reekshumira 120 ranije ukopanih žrtava".

Istakao je da kada se u masovnim grobnicama pronađu dijelovi tijela, izvrši DNK analiza, i utvrdi poklapanje s ranije ukopanim žrtvama, pozivaju se porodice.

"To se sve radi po odobrenju Suda Bosne i Hercegovine. Nakon toga se otkopavaju mezarja, vade tabuti i u posebnoj prostoriji u Memorijalnom centru vrši antropološka obrada. Do sada je reekshumirano i kompletirano 300 ukopanih tijela. Ove godine je 11. jula u Memorijalnom centru Potočari obavljena dženaza za 175 žrtava genocida, tako da će uskoro i te žrtve dobiti nišane. Postignut je dogovor s izvođačem radova i tu neće biti nikakvih problema, tako da će 6.421 do sada ukopana žrtva dobiti mermerna obilježja", rekao je Smajlović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: