{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Potočarima bi 11. jula moglo biti ukupano do 500 žrtava

F
31.3.2013. u 09:32
14
U Potočarima bi 11. jula moglo biti ukupano do 500 žrtava
14
U Potočarima bi 11. jula moglo biti  ukupano do 500 žrtava
Foto: Arhiv/Klix.ba
Trenutno se u Podrinje identifikacijskom projektu nalazi 461 zvanično identifikovano tijelo koje nije sahranjeno. Od tog broja u 188 slučajeva porodica se već izjasnila da želi ukop u Memorijalnom kompleksu u Potočarima 11. jula ove godine, izjavio je za Fenu sudski patolog doc.dr.sci. Rifat Kešetović, šef Katedre za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Tuzli.
Uz isticanje da je to dinamičan proces, Kešetović kaže da se može očekivati, bar prema dosadašnjem iskustvu, da mnoge porodice promijene mišljenje do sahrane i odluče se da se ipak obavi ukop ove godine.

"Uz to treba računati i na nove identifikovane slučajeve u narednom periodu, s obzirom na to da se identifikacija obavlja kontinuirano. Veoma je teško procijeniti koliko bi moglo biti ukopano ovog 11. jula, ali gruba procjena bi mogla biti 300 do 500", kaže Kešetović.

Naglašava da se proces identifikacije u ovom projektu za sada odvija bez zastoja, a ono što je već izvjesno vrijeme aktuelno jesu slučajevi ukopanih nekompletnih posmrtnih ostataka kod kojih su naknadno pronađeni nedostajući dijelovi skeleta.

"Do sada je već urađeno više od dvije stotine takvih reekshumacija (dokopavanja), a trenutno se priprema još nekoliko stotina", precizirao je Kešetović.

U razgovoru o traženju nestalih i identifikaciji posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana u genocidu 1995. godine, Kešetović kaže da su do sada zvanično identifikovane 6.194 osobe, a broj poznatih identiteta se približio broju od 7.000.

U Memorijalnom centru Potočari danas će biti obilježena deseta godišnjica ukopa prvih identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine.

Prije deset godina u ovom memorijalnom kompleksu ukopano je prvih 600 posmrtnih ostataka srebreničkih žrtava. Za proteklih deset godina u ovom memorijalu ukopano je 5.657 identifikovanih posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: