Obilježavanje genocida
211

U Potočare stigli brojni zvaničnici: Džaferović, Turković, Đukanović i drugi

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Bisera Turković (Foto: D. S./Klix.ba)
U Memorijalni centar Srebrenica - Potočari pristigli su brojni političari i zvaničnici iz Bosne i Hercegovine te ambasadori mnogih država u BiH.
Među prvima su pristigli član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministar sigurnosti Selmo Cikotić, lider SBB-a Fahrudin Radončić, potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović i drugi.

Kada je riječ o komšijama među prvima je došao Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, delegacija iz Crne Gore koju čine Ervin Ibrahimović, Kenana Strujić-Harbić i Amer Smailović, potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova te države Đorđe Radulović. Zastupnici crnogorskog parlamenta su sa sobom donijeli primjerak Rezolucije o genocidu u Srebrenicu koji je usvojila Skupština Crne Gore. Sa delegacijom Crne Gore je stigao i Boris Bojović, nikšićki vladika te drugo visoko sveštenstvo Crne Gore.

Ambasadori mnogih država u BiH su također pristigli među kojima je ambasador Pakistana, Slovačke, Češke i drugih država, a sve goste dočekuje direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić i predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas se održava komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici koji je počinjen 1995. godine, a bit će ukopano još 19 ubijenih osoba. Na komemoraciji će se obratiti porodice preživjelih, političari, državni dužnosnici među kojima će neki poslati videoporuke zbog nemogućnosti prisustvovanja.