Pokrenuta inicijativa
63

U Posušju se planira gradnja spomenika za osam tragično stradalih tinejdžera

G. Š.
Foto: Općina Posušje
Foto: Općina Posušje
U Posušju će se graditi spomenik za osam tinejdžeta koji su u selu Tribistovo tragično preminuli u novogodišnjoj noći 2021. godine uslijed trovanja ugljenmonoksidom, kad je tragedija zavila u crno BiH i regiju, zbog čega je bio proglašen i dan žalosti.
Kako navode iz Ureda načelnika Općine Posušje inicijativa za izgradnja Spomen obilježja je pokrenuta i planira se raditi prema idejnom rješenju akademskog kipara Ilije Skočibušića.

Svi koji žele poduprijeti njegovu gradnju, kako navode, mogu to učiniti uplatom novčanih priloga na broj računa: 3382002264224897, kojeg je otvorila Općina Posušje kod UniCredit Bank, s naznakom "Donacija za izgradnju Spomen obilježja za stradalu djecu u Tribistovu".

Podsjetimo, osam tinejdžera iz Rakitna i Posušja Novu 2021. godinu čekalo je sa svojim prijateljima u vikendici u Tribistovu kod Posušja i tragično preminulo uslijed trovanja ugljenmonoksidom.

U kobnoj noći živote su izgubili s nepunih 20 godina Mirela Rezo, Stjepan Jukić, Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković.

Bili su studenti prve godine sveučilišta u Mostaru i Splitu, a zajedno su proslavljali Novu godinu u jednoj vikendici, ali u jutarnjim satima su ih prijatelji iz susjedne vikendice pronašli mrtve.

Istragom je utvrđeno da je ispušni plin, odnosno ugljenmonoksid iz agregata koji je radio u pomoćnom objektu vikendice, kroz poluotvoreni prozor napunio prostoriju u kojoj se nalazilo osmero mladih i brzo ih usmrtio.

Na godišnjicu tragedije kakvu Hercegovina ne pamti, u Posušju se građani okupljaju na gradskom trgu i pale svijeće u znak sjećanja na tragično stradale studente uz želje da se takvo što nikada više ne dogodi.